2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Piac

Merész orosz tervek: negyedével több gabonájuk lesz 2035-re

Az orosz búza eddig is elárasztotta a fekete-tengeri régiót, de ez mind semmi ahhoz képest, amit 15 év múlva el szeretnének érni. 2035-ig összesen 21 ezer milliárd forintot költhetnek el a gabonatermelés és -export támogatására. Persze a világ nem áll meg, időközben Európa és Amerika is fejleszteni fogja a termelési és szállítási kapacitásait.
 
 

Oroszország új stratégia terve 2035-re több mint 140 millió tonna gabonaféle betakarításával számol, ami 24 százalékos növekedés lenne a 2018. évi eredményekhez képest. Ekkorra a belső fogyasztást 86,2 millió tonnára teszi a kormányzat, az exportra rendelkezésre álló árumennyiség - beleértve a hüvelyeseket és az elsődleges feldolgozáson átesett termékeket - 56 milió tonnát tehet majd ki. Ez csak egy millió tonnával lenne több, mint 2018-ban.

A betakarított mennyiség több mint felét a búza adja. Idén 74 millió tonna került belőle a raktárakba. Oroszország legfőbb exportpiaca Szaúd-Arábia, ahová árpából is több mint 2 millió tonnát szállítanak. Csakhogy az országon belüli transzport költségei extrém magasak, valamint az adminisztratív korlátok és az erős rubel is fékezi a búza kiáramlását. Most Oroszország úgy döntött, hogy hosszabb távon komolyan megtámogatja a gabonaaexportot. Ehhez kutatási, termelési, raktározási, feldolgozási és szállítmányozási támogatásokat is rendel.


Ahhoz, hogy a mostani termelési szintet 2035-re 24 százalékkal emelhessék, a tárolási és szállítási kapacitások fejlesztésére 4,3 milliárd dollár (1290 milliárd forint) támogatást irányzott elő a kormányzat. További  50 milliárd dollárt (15.000 milliárd forint) fordítanak a termelési eszközök megújításába, például traktorok és kombájnok vásárlásának támogatásába. A stratégia teljes megvalósítása mintegy 70 milliárd dolláros (21.000 milliárd forint) ráfordítást jelenthet az orosz kormányzat és a magánbefektetők részéről. A szállítás támogatását kiterjesztenék: több termékre (búza, árpa, kukorica), nagyobb területre és többféle szállítmányozási módra (vízi, közúti és vasúti). Erre a célra 2024-ben már 120 millió dollárt (36 milliárd forint) költenének el. A kivitelt segítik olyan intézkedések is, mint amit idén júliusban jelentett be a gazdasági minisztérium: egy éven át nulla vámtarifával hagyhatja el az exporbúza az országot.

Az orosz gabonakereskedelem legnagyobb szereplője maga az állam, de a Glencore is 8, a Cargill pedig 5 százalékos piaci részt hasított ki magának az exportpiacból.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu