Minden kiderült! - Nem ették meg a pockok a búzát

agrarszektor.hu
Ötmillió tonnás termést vár az agrártárca.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Országosan legalább 5 millió tonnás búzatermést prognosztizál a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hasonlóan a korábbi gabonaágazati várakozásokhoz. A tárca annak ellenére is jó termést jósol, hogy a gyenge tél miatt helyenként gombabetegségek és pocokinvázió károsította a búzatáblákat. A betakarítás - az őszi árpa aratásával - már mindenhol megkezdődött az országban.

Czerván György, az FM államtitkára az aratási koordinációs bizottság mai ülése után biztatónak nevezte az idei terméskilátásokat. Mindez azt jelenti, hogy a belföldi ellátáshoz szükséges kenyérgabona- és takarmánygabona-mennyiség az idén is megterem Magyarországon, sőt még kivitelre is jut belőle.

Az árpa negyede már a raktárakban van

Az őszi árpa vetésterületének - amely mintegy 208 ezer hektár - már mintegy negyedét (22 százalékát) levágták a gazdálkodók az országban. Az eddigi adatok szerint a terméshozam hektáronként 4,2 tonna, de a szakemberek ennél magasabb, 4,4 tonnás hektáronkénti átlaggal számolnak e növényi kultúra esetében.

Összességében - a becslések alapján - a nyári kalászosgabona- és repcetermés várhatóan eléri az előző évi jó termés szintjét, az előző évek átlagához képest pedig jelentősen nő. Mindez főként az őszi búza esetében jelent majd jelentős export lehetőséget - mondta az államtitkár.

Nem csökken az idén a búzatermés

Czerván György kiemelte: az őszi búzát az idén mintegy 1,1 millió hektárról kell betakarítani. Az eddig learatott mennyiség ennél a kalászos gabonánál minimális. Az előzetes becslések szerint az országban várhatóan az átlaghozam 4,6 tonna lesz hektáronként. Ez az előző évi szinttel egyezik meg, az előző öt év átlagához viszonyítva pedig 14 százalékkal nagyobb. Az enyhe tél és a májusi csapadék hatására a növényállomány állapota kiegyenlített és igen jó.

Viszont a májusi csapadékos időjárás miatt a gazdáknak a gombabetegségekre jobban oda kellett figyelniük, például a sárga rozsdára. Emellett Békés, Baranya, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a mezei pocok kártétele okozott komoly gondot. Ez összesen mintegy 250 ezer hektárt érintett. A károk összesítése most folyik ezeken a területeken. Ennek ellenére őszi búzából összességében a szakemberek az idén mintegy 5 millió tonnára, vagy azt meghaladó mennyiségre számítanak. Ez gyakorlatilag megegyezik az előző évi mennyiséggel, Így az idén az őszi búzánál mintegy 2,0-2,5 millió tonna árualap képződhet, ami igen kedvező - mondta az államtitkár.

A repcét is aratják

Megemlítette még az őszi káposztarepcét, amelynek a vetésterülete 216 ezer hektár, és az aratása is megkezdődött Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A terméskilátások ennél a növényi kultúránál is kedvezőek. Azzal lehet kalkulálni, hogy az átlagtermés hektáronként mintegy 2,7 tonnára rúg majd országosan. Ez szintén az előző évi szint körül alakul, és az előző öt év átlagát 12 százalékkal haladja meg.

A piaci helyzetről szólva Czerván György arról számolt be, hogy a búza ára a múlt év decemberétől ez év áprilisáig emelkedett a világpiaci tendenciáknak megfelelően. Világszinten jó termés várható az idén, így a záró készletek várhatóan emelkednek majd. Ez az árak csökkenését jelenti, ami jó a felhasználóknak - például az állattenyésztőknek, de kedvezőtlen a termelőknek. Czerván György azonban megjegyezte, hogy a magasabb hozamok ezt kompenzálják, vagyis az egy hektárra jutó hozamérték várhatóan nem csökken majd az előző évhez képest.

A termelők szerint reális az FM becslése

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke ehhez többek között azt tette hozzá: a termésbecslés reális. "Bár még sokat alszik kinn a földön a gabona" tette hozzá, jelezve, hogy a mostani becslés még változhat a körülmények hatására. A MTI kérdésére közölte: előre láthatólag a nyári betakarítású szántóföldi növények esetében összesen és országosan mintegy 7 millió tonna termés várható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?