2020. október 21. szerda Orsolya

Hírek - Piac

Nincs oka csalódásra a gazdáknak

Szinte az összes kalászost betakarították Komárom-Esztergom megyében, a búza termésátlaga jónak mondható, az árpáé átlagos - mondta a megyei agrárkamara igazgatója szerdán az MTI-nek.
 
 

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint a búza 25 ezer hektáros vetésterületének 99 százalékáról már learatták a termést, az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, ami jónak mondható. A 4433 hektáron vetett őszi árpát teljes mértékben betakarították, 4,7 tonnás hektáronkénti átlaggal. Nem mindenhol voltak ilyen szerencsések a gazdák: mint korábban írtunk róla, az elmúlt időszak özönvízszerű esőzései az országban sok helyen jelentősen rontották a termésmennyiséget, és különösen a termésminőséget.

Az agrárkamara tapasztalatai szerint a gazdálkodók egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az 8-10 tonnás termést ad hektáronként és a tonnánkénti 43 ezer forintos felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól.

A nagyobb, egybefüggő termőterületeken mindenütt megtörtént az aratás, a dombosabb, völgyekkel szabdalt földek azonban nehezen száradnak ki - mondta. Hozzátette, a sok csapadék miatt Tata, Tardos, Tarján térségében még találhatók lábon álló táblák.

A gazdák a 2000 hektáron vetett tritikálé 80 százalékát takarították be, befejeződött a 3000 hektáros vetésterületű repce, a 600 hektáros magborsó betakarítása is. Tavaszi árpából és zabból néhány száz hektáron van még a földeken a termés. A kukorica és a napraforgó várhatóan jó termésátlagot produkál, a napraforgó aratása az esőzések miatt a szokásosnál 1-2 héttel később kezdődhet meg - tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu