Október 25-én Szerbia hátat fordít az EU-nak?

agrarszektor.hu
Bár Szerbia uniós tagságra készül, és kereskedelmének csaknem kétharmadát Európával bonyolítja, azért Putyin is tud ajánlani az országnak egyet s mást. Legalábbis erre utal, hogy Moszkva megüzente: október 25-én szabadkereskedelmi egyezményre készül Belgráddal.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság szorosan nyomon követi a Szerbia és az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) közötti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokat, és elvárja, hogy Belgrád igazodjon az EU külpolitikájához - mondta el Maja Kocijancic az EU külügyi és biztonságpolitikai szóvivője az euractiv.com-nak. Szerinte Szerbia fokozatosan igazodik az EU közös kül- és biztonságpolitikájához, de figyelemmel kell kísérni a legújabb fejleményeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az október 19-i belgrádi látogatás során ugyanis Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy Moszkva és Belgrád október 25-én szabadkereskedelmi megállapodást ír alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amelynek tagjai Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán. A megállapodás Szerbia számára egy 180 millió fogyasztóval rendelkező piacot nyit meg.


Az EU szóvivője szerint Szerbia köthet ugyan megállapodásokat más országokkal vagy szervezetekkel az ország uniós csatlakozása előtt, de az EU-val folytatott tárgyalásokban elkötelezte magát amellett, hogy abban a pillanatban, amint az unió tagjává válik,  felmond minden kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást.

Szerbia kilépése a harmadik felekkel folytatott kereskedelmi megállapodásoktól nem új feltétel, hanem általános szabály, ami az EU-hoz csatlakozni kívánó valamennyi tagjelölt országra vonatkozik "

- mondta Kocijancic. Hozzátette, hogy az EU továbbra is Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere, mivel a köztük folyó áruforgalom Szerbia teljes kereskedelmének 63%-át teszi ki, mégpedig nagyon jó növekedési dinamikával. Uganakkor az Oroszországgal folytatott üzlet Szerbia teljes kereskedelmének kevesebb mint 10% -át teszi ki. Ezenkívül az európai beruházások értéke Szerbiában több mint a tízszerese annak, amennyit Oroszország invesztál az országba.

Szerb felmérések szerint a lakosság 45,5% -a az uniós tagságot pártolja, míg 17,6% szerint Szerbiának az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz kellene csatlakoznia. A megkérdezettek valamivel több mint egyharmada szerint Szerbiának sem az EU-ban, sem a NATO-ban, sem az Eurázsiai Unióban nincs helye.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13