2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Piac

Október 25-én Szerbia hátat fordít az EU-nak?

Bár Szerbia uniós tagságra készül, és kereskedelmének csaknem kétharmadát Európával bonyolítja, azért Putyin is tud ajánlani az országnak egyet s mást. Legalábbis erre utal, hogy Moszkva megüzente: október 25-én szabadkereskedelmi egyezményre készül Belgráddal.
 
 

Az Európai Bizottság szorosan nyomon követi a Szerbia és az Oroszország által vezetett Eurázsiai Gazdasági Unió (EAEU) közötti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalásokat, és elvárja, hogy Belgrád igazodjon az EU külpolitikájához - mondta el Maja Kocijancic az EU külügyi és biztonságpolitikai szóvivője az euractiv.com-nak. Szerinte Szerbia fokozatosan igazodik az EU közös kül- és biztonságpolitikájához, de figyelemmel kell kísérni a legújabb fejleményeket.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i eseményre!

Az október 19-i belgrádi látogatás során ugyanis Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta, hogy Moszkva és Belgrád október 25-én szabadkereskedelmi megállapodást ír alá az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amelynek tagjai Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán. A megállapodás Szerbia számára egy 180 millió fogyasztóval rendelkező piacot nyit meg.


Az EU szóvivője szerint Szerbia köthet ugyan megállapodásokat más országokkal vagy szervezetekkel az ország uniós csatlakozása előtt, de az EU-val folytatott tárgyalásokban elkötelezte magát amellett, hogy abban a pillanatban, amint az unió tagjává válik,  felmond minden kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást.

Szerbia kilépése a harmadik felekkel folytatott kereskedelmi megállapodásoktól nem új feltétel, hanem általános szabály, ami az EU-hoz csatlakozni kívánó valamennyi tagjelölt országra vonatkozik ”

- mondta Kocijancic. Hozzátette, hogy az EU továbbra is Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere, mivel a köztük folyó áruforgalom Szerbia teljes kereskedelmének 63%-át teszi ki, mégpedig nagyon jó növekedési dinamikával. Uganakkor az Oroszországgal folytatott üzlet Szerbia teljes kereskedelmének kevesebb mint 10% -át teszi ki. Ezenkívül az európai beruházások értéke Szerbiában több mint a tízszerese annak, amennyit Oroszország invesztál az országba.

Szerb felmérések szerint a lakosság 45,5% -a az uniós tagságot pártolja, míg 17,6% szerint Szerbiának az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz kellene csatlakoznia. A megkérdezettek valamivel több mint egyharmada szerint Szerbiának sem az EU-ban, sem a NATO-ban, sem az Eurázsiai Unióban nincs helye.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben