Szerbia megelégelte az EU várószobáját, inkább Oroszország felé fordult

agrarszektor.hu
Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Szerbia az öt posztszovjet államból álló Eurázsiai Gazdasági Unióval pénteken Moszkvában. Ez azért érdekes, mert ha komolyan gondolja az uniós csatlakozási tárgyalásokat, akkor számolnia kell azzal, hogy a Moszkvával kötött megállapodást abban a pillanatban fel kell mondania, amint az EU tagja lesz. Úgy tűnik, Szerbia nem sok reális esélyt lát erre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az agrárszektor.hu a napokban foglalkozott a kérdéssel, rámutatva, hogy Szerbia döntése részint megkérdőjelezi az unióhoz való csatlakozási szándék komolyságát, másrészt nehezen magyarázható az ország kereskedelmi beágyazottságával, hiszen Szerbia legfontosabb üzleti partnere az Európai Unió és nem az Eurázsia Gazdasági Unió. A kereskedelmi forgalom csaknem kétharmada az unióval bonyolódik, ezenkívül az európai beruházások értéke Szerbiában több mint a tízszerese annak, amennyit Oroszország invesztál az országba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szerbia az agrárkereskedelemben is fontos partnernek számít Európában. Hogy csak két példát említsünk: meghatátoró szójatermelő a térségben, hiszen Ukrajna után a kontinens második legnagyobb kibocsátója évi mintegy 600 ezer tonna árualappal, ami az 2,7 millió tonnás uniós terméshez mérten is jelentős. A mintegy 1,5 millió tonnás uniós szilvatermésnek pedig éppen a harmadát, 500 ezer tonnát képes egymaga előállítani.

Az MTI híradása szerint a tegnap aláírt szabadkereskedelmi megállapodás Moszkvával azonnali vámmegtakarításokat tesz lehetővé az érintett országok számára, és megkönnyíti a bejutást egymás piacaira. Az Eurázsiai Gazdasági Uniót a tagállamok vámuniójára alapozva 2015. január 1-jén (miután Európával szemben embargót hirdetett meg Moszkva) hozta létre Oroszország, Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán és Kirgizisztán. Az unió 2016-ban Vietnammal állandó, 2018-ban pedig Iránnal ideiglenes szabadkereskedelmi megállapodást kötött, és tavaly Kínával is tető alá hozott egy gazdasági együttműködési szerződést.

Szergej Prihogyko, a kormányapparátus helyettes vezetője korábban kijelentette, hogy a megállapodás nem csorbítja az Európa Unió érdekeit az EU és Oroszország kapcsolatait szabályozó megállapodásoknak köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?