Trump megenyhült: Kanadával és Mexikóval hajlandó a vámmentes kereskedésre

agrarszektor.hu
Az USA elnöke, Donald Trump - bár rossz viszonyban van kanadai kollégájával, Justin Trudeau miniszterelnökkel -, most mégis túl tudott lépni személyes sértettségén, és megállapodásra jutott egy új szabadkereskedelmi egyezményről. Az acélra és alumíniumra kivetett magas vámok csaknem egy éven át lehetetlenné tették a megállapodást.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Miközben az USA kereskedelmi háborút folytat Kínával és Európával szemben, addig szép csendben megegyezik a kontinens két nagy országával, Kanadával és Mexikóval egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodás lényege, hogy a felek kölcsönösen eltörlik az áruforgalmat akadályozó vámokat.

"Sikerült megállapodnunk Kanadával és Mexikóval, így termékeinket vámmentesen értékesíthetjük ezekben az országokban" - mondta Donald Trump múlt hét pénteken, Washingtonban. Ezzel együtt a felek kijelentették, hogy

a Kanadából érkező alumíniumra és acélra az Egyesült Államok 48 órán belül eltörli a 25 százalékos vámot, amit Ottawa a húsárura és whisky-re kivetett büntetővámok eltörlésével viszonoz. A kanadai válaszlépés 12 milliárd dolláros áruforgalmat érint.

Justin Trudeau miniszterlenök kijelentette, országa keményen tárgyalt az USA-val, végig világossá tette, hogy az alumíniumra és acélra kirótt vámtételek elfogadhatatlanok a számára.  Az USA elsődleges célja hogy agrár- és élelmiszeripara számára megnyissa a kanadai piacot. Mexiko örömmel üdvözölte, hogy az Egyesült Államok meggondolta magát, és megállapodott Kanadával, mivel maga is hasonló feltételeket remélt. Így mindhárom ország arra készül,  hogy hamarosan aláírhatják az új szabadkereskedelmi megállapodást.

Az országok kezdőbetűiről elnevezett egyezmény (USMCA) a korábbi, 1994-ben életbe lépett  Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, amelyik nem bizonyult kellően erős megállapodásnak. A mostani verzión már tavaly ősz óta dolgoznak a felek, de nyilvánvaló volt, hogy az acélra és az alumíniumra kivetett magas vámok lehetetlenné teszik a megállapodást. Trump úgy véli, ezzel az országok kereskedelmi egyensúlya ismét helyreáll.

Európával és Kínával szemben még mindig úgy érzi, hogy az Egyesült Államokra nézve hátrányosak a kereskedelmi feltételek, aminek legfőbb bizonyítéka szerinte, hogy az említett országok külkereskedelmi többlettel rendelkeznek az USA-val szemben.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?