2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Piac

Trump megenyhült: Kanadával és Mexikóval hajlandó a vámmentes kereskedésre

Az USA elnöke, Donald Trump - bár rossz viszonyban van kanadai kollégájával, Justin Trudeau miniszterelnökkel -, most mégis túl tudott lépni személyes sértettségén, és megállapodásra jutott egy új szabadkereskedelmi egyezményről. Az acélra és alumíniumra kivetett magas vámok csaknem egy éven át lehetetlenné tették a megállapodást.
 
 

Miközben az USA kereskedelmi háborút folytat Kínával és Európával szemben, addig szép csendben megegyezik a kontinens két nagy országával, Kanadával és Mexikóval egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodás lényege, hogy a felek kölcsönösen eltörlik az áruforgalmat akadályozó vámokat.

„Sikerült megállapodnunk Kanadával és Mexikóval, így termékeinket vámmentesen értékesíthetjük ezekben az országokban" - mondta Donald Trump múlt hét pénteken, Washingtonban. Ezzel együtt a felek kijelentették, hogy

a Kanadából érkező alumíniumra és acélra az Egyesült Államok 48 órán belül eltörli a 25 százalékos vámot, amit Ottawa a húsárura és whisky-re kivetett büntetővámok eltörlésével viszonoz. A kanadai válaszlépés 12 milliárd dolláros áruforgalmat érint.
Balról jobbra:Enrique Peña Nieto, Donald Trump, Justin Trudeau (Forrás: themds.com)

Justin Trudeau miniszterlenök kijelentette, országa keményen tárgyalt az USA-val, végig világossá tette, hogy az alumíniumra és acélra kirótt vámtételek elfogadhatatlanok a számára.  Az USA elsődleges célja hogy agrár- és élelmiszeripara számára megnyissa a kanadai piacot. Mexiko örömmel üdvözölte, hogy az Egyesült Államok meggondolta magát, és megállapodott Kanadával, mivel maga is hasonló feltételeket remélt. Így mindhárom ország arra készül,  hogy hamarosan aláírhatják az új szabadkereskedelmi megállapodást.

Az országok kezdőbetűiről elnevezett egyezmény (USMCA) a korábbi, 1994-ben életbe lépett  Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, amelyik nem bizonyult kellően erős megállapodásnak. A mostani verzión már tavaly ősz óta dolgoznak a felek, de nyilvánvaló volt, hogy az acélra és az alumíniumra kivetett magas vámok lehetetlenné teszik a megállapodást. Trump úgy véli, ezzel az országok kereskedelmi egyensúlya ismét helyreáll.

Európával és Kínával szemben még mindig úgy érzi, hogy az Egyesült Államokra nézve hátrányosak a kereskedelmi feltételek, aminek legfőbb bizonyítéka szerinte, hogy az említett országok külkereskedelmi többlettel rendelkeznek az USA-val szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!