2019. szeptember 18. szerda Diána

Hírek - Piac

Túl lassan növekszik a megújuló energiák aránya

A megújuló energiák ügye látszólag töretlenül halad előre, világszerte egyre nagyobb lendülettel, és óriási publicitás mellett zajlik az új, környezetbarát energiát hasznosító telepek építése. Arról azonban már lényegesen kevesebb szó esik, hogy a környezetszennyezés csökkentése érdekében kiváltandó „klasszikus” energia legkevésbé sincs visszaszorulóban, kiváltképp mivel zöld riválisaik jelen körülmények között alkalmatlanok az egyre növekvő energiaéhség kielégítésére.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A világ legnagyobb kapacitású szélerőmű telepeit magáénak mondható Kína 2011-ben több széntüzelésű erőművet épített, mint amennyi az amerikai Texas és Ohio államokban összesen működik, világviszonylatban pedig a szénalapú energiatermelés mennyisége nyolcszor gyorsabban növekedett az elmúlt évben, mint a napenergiából származóé. Amerikában a közelmúltban látott napvilágot a National Renewable Energy Laboratory (NREL) legfrissebb tanulmánya, mely szerint a dolgok jelenlegi állása szerint 2050-re is csak ábránd marad az USA energiaigényének szinte kizárólagos módon megújuló energiával történő kielégítése. Márpedig ami a világ legnagyobb energiafogyasztójának számító Egyesült Államokra igaz, az jó eséllyel a világ többi részére is releváns.

A tanulmány a jelenlegi megújuló energia törekvések leggyengébb pontjának azt tartja, hogy nem eléggé diverzifikáltak. A hangsúly szinte kizárólag a nap- illetve a szélenergiára helyeződik, márpedig ez a legjobb forgatókönyvek megvalósulásakor is csupán kevesebb, mint a teljes energiaigény felét képesek majd kielégíteni 2050-re, legalábbis a jelenlegi technológiák mellett. Ráadásul a tanulmány úgy számol, az energiahatékonysági intézkedések következtében a következő negyven évben nem ugrik meg lényegesen az energiafogyasztás, ami az eddigi tapasztalatok alapján több mint optimista feltételezés.

Habár a tanulmányban rengeteg a feltételezés, az mindenesetre világosan látszik belőle, hogy messze még a cél, a környezetbarát energiaellátásig még rengeteg technológiai áttörés és fejlesztés szükséges, nem kezelhető a helyzet néhány szélerőmű vagy napelem felszerelésével. A fosszilis energiaforrások jelenleg a világ teljes energiaellátásának 87 százalékát teszik ki, ez pedig nem változik meg egyik napról a másikra.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu