Új játékszabályokkal indul a nyár végi tűzifavásárlási dömping

agrarszektor.hu
Idén több olyan jogszabály-módosulás is hatályba lépett, amelyek átalakítják a fatermékek szállításával, kereskedelmével kapcsolatos szabályokat. Különösen a szállítójegy tartalmára és a nyomon követhetőségre kell ügyelni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Három olyan jogszabályt is módosított idén a törvényhozás, amelyek érintik a faanyagok kereskedelmével foglalkozókat.

  • A fakereskedés reklámozása esetén a kínált terméket, szolgáltatást nyújtó kereskedő technikai azonosító számát a hirdetésben fel kell tüntetni.
  • A fakereskedő az értékesített tűzifa minőségét akkor tüntetheti fel száraz tűzifaként a nyilvántartásaiban, a hirdetéseiben és a szállítójegyen, illetve az értékesítéshez használt bizonylatokon, ha annak bruttó nedvességtartalma nem haladja meg a 30 százalékot.
  • A fakereskedő köteles az erdeifa-választék nyitó készletét az üzleti év első hónapjának végéig nyilvántartásba venni (fafajonként, választékonként, telephelyenként).
  • A nyomon követhetőség dokumentációját minden telephelyen naprakészen vezetni kell.
  • A bejelentésre köteles telephelyen a kereskedés ideje alatt biztosítani kell a fakereskededő képviseletére jogosult felelős személy jelenlétét.
  • A szállítójegy kötelező tartalma részben megváltozott, a főbb változások az alábbiak:

1. A korábbi "Feladás helye" rovatnak a "Szállításra történő átadás helye" rovat felel meg. A korábbi "Átvétel helye" rovatnak a "Kiszolgáltatás helye" rovat felel meg. Ennek megfelelően az "Átvevő" helyett a "Kiszolgáltatást igazoló személy" adatainak feltüntetése szükséges, akinek már nem a címét, hanem a jogosultságát (pl. családtag, munkavállaló) kell megadni.
2. A szállítójármű indulásakor leolvasott kilométeróra-állást kötelező kitölteni.
3. A szállítójegyen erdei faválaszték esetében csak tömör köbméter (légrésmentes fa) vagy űrméter (1 köbméter rakott fa) tüntethető fel térfogat-mértékegységként.
4. Fogyasztónak történő tűzifa-értékesítés esetén térfogatban való értékesítéskor a szállítójegyen a tűzifa mennyiségét tömör köbméterben és űrméterben egyaránt fel kell tüntetni. Tömegben való értékesítéskor a tömeg mellett a tömör köbmétert is meg kell adni. Egyéb mértékegység esetén pedig a tömör köbméterre átszámított mennyiséget és az ehhez alkalmazott átváltási tényezőt is fel kell tüntetni.
5. A kemény és a lágy lombos tűzifa mellett lehetőség van a szállítójegyen fenyő tűzifa összevont fatermékként történő megadására az érintett fafajok felsorolása mellett.

A régebbi típusú szállítójegyek 2018. december 31-ig használhatóak fel. A legfeljebb 20 kilogramm tömegű, önálló cikkszámmal vagy megnevezéssel rendelkező erdei faválaszték esetén nem kell kiállítani szállítójegyet, a kiállított számla minősül annak. Az új  jogszabályi előírásoknak megfelelő szállítójegy-formátumok a Nébih oldalán érhetőek el.

A hivatkozott, kapcsolódó jogszabályok:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?