Óriási változások jönnek az erdőgazdálkodásban: ez vár a magyar faiparra

Óriási változások jönnek az erdőgazdálkodásban: ez vár a magyar faiparra

agrarszektor.hu
A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hatósági áras üzemanyag vevőkörének változásán kívül azt is bejelentette, hogy a kormány exporttilalmat rendel el a tűzifára, és intézkedéseket fog foganatosítani a kitermelés bővítésére is. Ez utóbbival kapcsolatban nemrég jelent meg egy kormányrendelet, amely ugyan megkönnyíti a fakitermelést az elkövetkező időkre nézve, ugyanakkor a természetvédelmi szempontokat elnézve aggályos lehet.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Rendhagyó módon, szombaton tartott kormányinfót július végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Itt jelentette be, hogy a kormány hozzányúl a stratégiai készletekhez a lakosság üzemanyag-ellátásának biztosítása érdekében, valamint azt, hogy meg fog változni azoknak a köre, akik olcsóbban tankolhatnak. A hírről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kormányinfón az is elhangzott, hogy a kormány nemcsak a magyar tűzifa exportjának tilalmát rendelte el, hanem a kitermelés bővítését is. Most azonban a Magyar Közlönyben megjelent egy új kormányrendelet (287/2022. (VIII. 4.) kormányrendelet, a veszélyhelyzet ideje alatt a tűzifaigények biztosításához szükséges eltérő szabályok alkalmazásáról), amely az orosz-ukrán háború miatt megállapított veszélyhelyzetre hivatkozva hozott könnyített szabályokat, részben felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt - olvasható a Telex oldalán. Az új kormányrendelet alapján:

  • A fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozásokat nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek ki egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy, például természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Az állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100%-ban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is kitermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Az erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47