Vallottak a szakemberek: újabb agrárpiaci sokk jöhet a koronavírus-válság után

Vallottak a szakemberek: újabb agrárpiaci sokk jöhet a koronavírus-válság után

agrarszektor.hu
A járványhelyzet agrárgazdasági tanulságai és következményei után a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján arról beszéltek a szakemberek, hogy milyen lesz az élet a koronavírus okozta agrárpiaci sokk után, illetve mikorra lesz várható a visszarendeződés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Május 28-án tartotta a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáját, amelynek második kerekasztal-beszélgetésén a meghívott szakemberek arról beszéltek, hogy milyen helyzetben vannak az ágazat szereplői az elmúlt hónapok agrárpiaci eseményei után, és hogy milyen folyamatok várhatóak a következő időszakban. A beszélgetésen Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője, Fetter István, a CIB Bank Kisvállalati Divíziójának vezetője, Juhász Csaba, a Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója vettek részt.

Annak kapcsán, hogy mekkora sokk érte a magyar és a nemzetközi agrárpiacokat, Balássy Ákos elmondta, hogy a világ nem igazán volt felkészülve egy ilyen helyzetre, és a vállalkozások az első napokban a vállalkozások nem tudták, mi fog történni, vagy hogy hogyan fognak tudni szállítani. A kezdeti zavar után azonban mind magyar, mind nemzetközi szinten sikerült ügyesen kezelni ezt a helyzetet, a helyi ellátó cégek sem bénultak meg, és nemzetközi viszonylatban is zökkenőmentesen tudtak folytatódni a szállítások. Balássy Ákos beszélt arról is, hogy érezhető, hogy rossz hangulatban vannak a termelők amiatt, hogy az aszály miatt a növények nem úgy fejlődnek, ahogy kellene nekik. A műtrágyák felvételét is akadályozza a szárazság, de országos szinten nagy szükség lenne a komolyabb csapadékra, illetve, ahol megoldható, ott az öntözési technológiák bevezetésére és fejlesztésére.

A koronavírus-járvány műtrágyázási szezonra nem volt nagy hatással, mert az elővásárlások már megtörténtek, és a műtrágyák jelentős része már ott volt a termelőknél, és az első fejtrágyázás már meg is történt. A tavaszi műtrágyázásban a koronavírus nem okozott fennakadást, az őszivel pedig azért nem lesz baj, mert nyáron zavartalanok lesznek a szállítások

- mondta Balássy Ákos.

A szakember szerint az aszály okozhat gondot, illetve az, hogy lassan dönteni kell a termelőknek és a kereskedőknek az őszi felhasználású műtrágyákat illetően, hogy azok időben megérkezzenek. Balássy Ákos mondta, hogy a foszfor-műtrágyák árai megindultak felfelé nemzetközi szinten, a kálium-műtrágyák ára a mélyponton van, a nitrogén-műtrágyák tekintetében még lesznek meglepetések. Annak még csökkenhet az ára, ráadásul túltermelés van belőlük. Balássy Ákos szerint a műtrágyák tekintetében nemzetközi szinten lesz egy kis árcsökkenés, de a magyarországi piac árainak alakulása kiszámíthatatlan. Az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője arra intette a piaci szereplőket, hogy ne kezdjenek árversenybe, és ne ígérjenek egymás alá, a termelők pedig ne legyenek kapzsik, és ne próbáljanak meg arra játszani, hogy mennyit nyerhetnek az alacsony műtrágya-árakon. Balássy Ákos szerint a következő időben a műtrágyák vásárlását illetően a fokozatosságra kell odafigyelni.

Fetter István, a CIB Bank Kisvállalati Divíziójának vezetője beszámolt arról, hogy a CIB Bank a mezőgazdaságot mind a koronavírust megelőzően, mind a jelenlegi helyzetben jó hitelképességű, jó kockázati profilú ágazatnak látja, amit szívesen finanszíroznak, ugyanis itt nagyon alacsonyak (2% alattiak) a bedőlési arányok. Sokat segítenek a mezőgazdaságnak a támogatások és az, hogy az agrártárca odafigyel az ágazat igényeire. Erre szükség is van, mert a mezőgazdaságot a vírusoktól és betegségektől függetlenül is számos nehézség sújthatja. Emiatt a mezőgazdaság a fehér, azaz legjobb kockázati besorolású sávban van, és ezt a nézetet a többi bank is osztja. Fetter István példaként hozta például a Magyar Nemzeti Bank "Növekedési Hitelprogram Hajrá"! konstrukcióját, amellyel kapcsolatban elmondta, hogy az első lízingek épp a mezőgazdaságból kerültek ki. A szakember szerint tovább javítja a piaci szereplők helyzetét, hogy számos kiváló program indult el, akár olcsó agrárfinanszírozási források, akár kézfizető kezesség-biztosítások, vagy garancia nyújtások tekintetében. Fontos azonban, hogy a bankszektor továbbra is elérhető maradt és az ügyfelek rendelkezésére áll. Fetter István kiemelte, hogy a bankszektor az elmúlt hetekben sem függesztette fel a finanszírozási tevékenységeket, és ez különösen igaz a mezőgazdaság tekintetében. A szakember külön kiemelte az MNB "NHP Hajrá!" programját, az Eximbank és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. programjait, a Széchenyi Programot, a Magyar Fejlesztési Bank és az AVHGA konstrukcóit.

Nagyon fontos az, hogy ha az agráriumot nézzük, hogy az adott bank rendelkezzen egy megfelelő kompetenciaközponttal. Az agrárium a más ágazatoktól teljesen eltérő szektor, amihez speciális tudás kell, és ennek kockázatkezelési oldalon is meg kell lennie

- mondta Fetter István.

A szakértő beszélt arról is, hogy a pénzügyi szektor továbbra is kifejezetten szívesen finanszírozza az agráriumot, és rengeteg jó megoldás van, de a különböző változóktól függően (vállalat mérete, export-import tevékenység van-e, összeg és cél) más-más megoldás lehet optimális. A szakember kiemelte, hogy az a legfontosabb, hogy az adott vállalkozás képes legyen a legmegfelelőbb pénzintézet kiválasztására. Fetter István szerint Közép-Kelet-Európában lecsengőben van a vírus első szakasza, és elkezdődött a visszarendeződés, nemcsak a HoReCa-szektorban, de a bankszektorban is. Ha nem jön újabb hullám, lassú visszaállás lesz tapasztalható, megtartva a korábbi helyzet pozitívumait, mint például a home office munkavégzés lehetőségét és a digitalizációt. De valamennyire mindenki tart attól, hogy esetleg jöhet egy új vírushullám, vagy új vírus, ami aztán mindent megborít, ez pedig negatív hatással van a befektetésekre, a beruházásokra és akár az exportra is, ami a kockázatok növekedésével járhat.

Juhász Csaba szerint a koronavírus-járvány által okozott válság első része egy logisztikai sokk volt, mert a határok lezárása, a korlátozások, a karantén eléggé megviselte az ágazatot. A sokk után egy pánikreakció jött, rengeteg vásárlással, amit aztán jelentős méretű fogyasztás-visszaesés követett. A válság harmadik szakasza pedig az előbbieket követő rendeződés lesz. A szakember elmondta, hogy Magyarország az elmúlt időszak legszárazabb áprilisán és májusát tudhatja maga mögött. Az őszi vetéseket, a búzát, az őszi árpát és a repcét nagyon megviselte a csapadékhiány, nemcsak az országban, de egész Európában. Ezért például hiába növekedett a repce vetésterülete Európában, az időjárási tényezők miatt nem lesz jobb a termés.

A forintban mért magyarországi árak nem annyira rosszak, ennek ellenére az értékesítési kedv a termelők részéről nagyon alacsony, mert mindenki bizonytalan annak tekintetében, mit lehet majd júliusban-augusztusban betakarítani a földekről

- mondta Juhász Csaba.

A szakember elmondta, hogy körülbelül se lehet tudni, hogy mi lesz a termés kínálati oldalán. Az biztos, hogy a másik oldalon vannak jelentős keresletcsökkentő hatások, ilyen például a HoReCa-szektor lenullázódása, a kőolaj árának bezuhanása és a közlekedés csökkenése miatti készletfelhalmozódás, a biodízel iránti igény drasztikus visszaesése. Juhász Csaba szerint ilyen rövid idő alatt ilyen drasztikus változásokat még egyetlen szakértő sem tapasztalt, ezért kíváncsian várja, mit fognak ebből a helyzetből kihozni az elemzők. A hazai gabonakészletekkel és azok kiszállításaival kapcsolatban Juhász Csaba elmondta, hogy a lezárások indulásakor sok pánikszerű döntés történt az országban, de az Agrárminisztérium gyorsan lépett és elejét vette a fejetlenségnek. A szakember szerint Olaszország volt az az ország, ahová a szállítások fennakadásokba ütköztek. Emellett a Magyarországra érkező szójadara beszerzése ütközött még nehézségekbe néhány hétig, de aztán ez is rendeződött. A Glencore Agriculture Hungary Kft. nagyon hamar átállt a vasúti szállításra a nyugat-európai országok felé, hogy eleget tudjanak tenni a szerződéses kötelezettségeiknek. Juhász Csaba egy esetet emelt még ki, ami minden érintett felet érzékenyen érintett, amikor Románia exportstopot vezetett be a búzára, ami a már tranzitban levő árukat is érintette. A szakember szerint a magyarországi gabonakészletek ki fognak tartani, amit az is biztosít, hogy jelenleg nincsenek szállítási problémák. A piac megoldotta ezt a kérdést, és mind az import, mind az export különösebb fennakadások nélkül zajlik. Juhász Csaba szerint nem lehet tudni, milyen induló árak lesznek búzánál és repcénél, ugyanis sok esetben a termelők hamarabb értékesítik az árut, minthogy a vetőmag egyáltalán a földbe kerülne. A Glencore Agriculture Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint a repce árát az fogja eldönteni, mikor jelenik meg ismét a biodízel-iránti igény a piacokon, de szerinte ez október előtt ez nem várható. Közepes termésnél már fedezve lesznek a termelési költségek. Juhász Csaba figyelmeztetett arra is, hogy az aszály mellett nem szabad elmenni, de az árháborúk nagyobb hatással lehetnek az árakra, mint a szárazság.

Kulik Zoltán szerint az Európába és Magyarországra begyűrűző koronavírus-járvány váratlanul érte az ágazatot. A Vitafort Zrt. vezérigazgatója március elején még arról beszélt, hogy logisztikailag és az alapanyag-ellátásban hatalmas változások elé néz az ágazat, és csak abban lehet bízni, hogy nagyon komoly hatásai nem lesznek a koronavírusnak, a következő hetek történései azonban igazolták az aggodalmakat. Kulik Zoltán szerint az első napokat sokk és pánikhangulat jellemezte, ezt követte a megoldások keresése a logisztikai problémákra. A szakember szerint ugyancsak komoly probléma volt a takarmánygyártók számára az, hogy március 11-12-étől elkezdett a forint gyengülni. Kulik Zoltán elmondta, hogy az első reakciókat követően elkezdődött a sorok rendezése és a gyártásra való koncentrálás, így például a Vitafort Zrt. március közepétől április elejéig három hét alatt három hónapnyi mennyiségű árut gyártott le. A szakember úgy véli, hogy a válság következő szakasza a visszarendeződés lesz, de bizonyos változásokkal, ugyanis az addigi megnövekedett termelés májusban a visszájára fog fordulni, mert kezdenek elfogyni a készletek.

Az agráriumot nem az első két fázisban levő sokk érte, mert akkor azt mondtuk még, hogy kevésbé "koronavírus-kitett" az ágazat. Termelünk, gyártunk, jó árak vannak, talán csak a tej volt az, aminél a logisztikai problémák jelentkeztek. Az egyéb problémák miatt most, május közepétől érezzük az igazán nagy gondokat. Most jön a neheze

- mondta Kulik Zoltán.

A szakember a takarmányok hosszú távú értékesítése kapcsán elmondta, hogy bár a koronavírus háttérbe szorított mindent, de az állattartásban az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza miatt óriási a probléma az országban. Az év első négy hónapjában közel 4000 fertőzött vaddisznóról van tudomása a hatóságoknak, ami elég feszültté teszi a hangulatot a sertéságazatban. Míg két hónappal ezelőtt az 570 forintot is elérte az élősertés kilogrammonkénti ára, ez a jelenlegi héten már csak 360 forint. A madárinfluenza kapcsán Kulik Zoltán kijelentette, hogy Bács-Kiskun és Csongrád megyék gyakorlatilag elestek, ami azzal is jár, hogy jelentős takarmánykészletek halmozódtak fel az ottani termelőknél. Az alapanyag-beszerzéseket illetően Kulik Zoltán elmondta, hogy egy őrült árspirál indult el, mert a premix termékeknél, aminosavaknál 20% körüli árnövekedés, de az E-, a D- és az A-vitaminoknál 50-60-80%-ot is meghaladó áremelkedés tapasztalható a piacon. Mindenki stratégiai készletezésbe kezdett. A szakember szerint a kínai gyártás újra beindult, a szállítás akadálytalan és nincsenek fennakadások, ezért tulajdonképpen indokolatlanok ezek az árnövekedések, aminek komoly hatása lesz a végtermékekre is. Kulik Zoltán elmondta, hogy a magyarországi takarmánypiac olyan kis méretű, hogy nincs realitása aminosav- vagy vitamingyárat létesíteni az országban. Kulik Zoltán szerint az év első negyedéből mindenki jól jött ki, mert tudtak gyártani és jó árak voltak. Az év második negyedében az árak nagyon komoly mértékben kezdtek esni, és az a nagy kérdés, hogy az év harmadik negyedében milyen árakon lehet majd hozzájutni vitaminokhoz és aminosavakhoz. Ezt a piac még nem árazta be, mert most még mindenki a készleteit használja fel. Kulik Zoltán szerint a válság rávilágított arra, hogy a lokális piacok fontosak, és fontos az, hogy pozitívan kell nézni a jövőbe, és az agrárium, ha nem is jól, de kicsit kisebb hatásfokkal, viszont pozitívabban fog kijönni a krízisből. A szakember szerint az alapanyag-áraknál bizonyos fokú csökkenés lesz várható, de nem fogja elérni a válság előtti árakat, de a végtermékeknél remélhetőleg lesz egy kis visszarendeződés.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?