Válságban vannak a világ legnagyobb növényvédőszer-gyártói - Eltaktikázták magukat?

agrarszektor.hu
Nehéz helyzetben vannak a világ legnagyobb vegyipari vállalatai. A cégegyesülési hullámot most a kijózanodás pillanatai követik a szektorban. A költséges befektetések után az árbevételi adatok egyáltalán nem azt mutatják, amit a vállalatvezetők vártak, és akkor a glifozátperekről még nem is beszéltünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A növényvédő szerek és vetőmagok forgalmazása mindeddig kifejezetten jövedelmező tevékenységnek számított, de az utóbbi időben elkeserítő adatok érkeznek a szektorból. Werner Baumann, a Bayer cégvezetője 2016 őszén még úgy látta, hogy hosszan tartó, lendületes fejlődés előtt állnak - ekkor írták alá az amerikai versenytárs, a Monsanto felvásárlásáról szóló megállapodást. Nem állt egyedül ezzel a feltételezéssel: az egész szektort a nyereséges működés és a koncentrálódás jellemezte - írja elemzésében a handelsblatt.com. Ebben az időszakban indították el a Dow és a Dupont fúzióját, amit a cég három részre darabolása és a Corteva megszületése követett. A svájci Syngenta a Chemchina leányvállalatává vált, a BASF pedig vetőmagrészleget vásárolt magának a Monsantót bekebelező Bayertől. Az FMC a Dupont növényvédelmi részlegének egy részéhez jutott hozzá.

A nagy egyesülési hullámot most a kijózanodás pillanatai követik a szektorban. A költséges befektetések után az árbevételi adatok egyáltalán nem azt mutatják, amit a vállalatvezetők vártak, és akkor a glifozátperekről még nem is beszéltünk. Az előző év első félévi adataihoz képest 6 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhettek el az iparág legnagyobb képviselői. Az aggregált üzemi eredmény pedig mintegy 30 százalékot zuhant a top-5 vállalat körében, holott ebben meg sem jelennek olyan egyszeri kiadások, mint a fúziókat követő új szervezeti forma kiépítése vagy a perek költsége. Mivel ebben a szektorban az év első felében folyik be az árbevétel oroszlánrésze, nehéz elhinni, hogy a lemaradás december 31-ig ledolgozható lesz.

A témáról az agrárszektor.hu már júliusban részletesen írt, hozzátéve, hogy a kínai környezetvédelmi előírásokkal egyes molekulák piaca lényegesen szűkült, ami megdrágította a formulázott készítményeket gyártó vállalatok számára a kínai alapanyagot.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kiváltó okok között első helyen kell megemlíteni az USA idei időjárását. Itt a tavasz a mezőgazdaságilag fontos Közép-Nyugaton áradásokkal indult, ami csökkenő vetésterületettel és rövidebb tenyészidővel járt a legfontosabb növénykultúrákban. A gazdák így kevesebbet áldoztak vetőmagra és növényvédelemre is. Eközbenaz öreg kontinensen már második éve szembesültek aszállyal a nyugat-európai termelők, és Ausztráliában sem volt jobb a helyzet. Nehezítette a nemzetközi kereskedelmet az USA és Kína között zajló vámháború is. A csökkenő kereslet erős versenyt hozott a piacon, ami az árakat is lefelé szorította. Mark Patrick, a Syngenta vezérigazgatója szerint ez az árnyomás még 2020-ban is érezhető lesz a piacon.

A Bayer agrorészlegének árbevétele (árfolyamingadozástól megtisztítva) az év első felében 5 százalékkal 11 milliárd euróra csökkent. A BASF mezőgazdasági szárnyán több mint 30 százalékot ugrott az árbevétel idén, de ez egyedül a Bayertől átvett üzletrészek forgalmának köszönhető. A cég saját növényvédőszer-forgalmazó üzletágában 9 százalékkal zsugorodott a befolyt összeg. Az elemzők azonban azon a véleményen vannak, hogy az iparág teljesítményét leginkább egyszeri hatások vetették vissza, így jövőre jobb évet zárhatnak ezek a konszernek.

A 2014-et megelőző évtizedben az öt legnagyobb ágazati szereplő megduplázta a bevételeit, operatív eredménye pedig megháromszorozódott. Azóta 13 százalékkal esett a forgalmuk és operatív eredményük átlagosan 25 százalékkal csökkent. Az ágazat jövedelmezősége más szektorokkal összevetve még így sem rossz (15 százalék körüli), ám csökkenő tendenciát mutat. Az elemzők szerint akár öt évig is eltarthat a cégek konszolidációja. A vegyipari óriások becsült értéke szintén visszatükrözi a piac növekvő bizalmatlanságát a szektor jövedelmezőségével szemben. Pillanatnyilag úgy fest, hogy az elmúlt évek fúziói túl sokba kerültek az érintett vállalatoknak.

Címlapkép: shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?