Átalakuló vidékfejlesztés: túlbürokratizált a jelenlegi működés

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a LEADER program vitaanyagát. A programot a bonyolult eljárásrend és a hosszadalmas döntési folyamat miatt érte a legtöbb kritika. A cél az lenne, hogy a pályázatok elbírálási ideje megfeleződjön, különválasztásra kerüljön a kis és nagy projektek döntési eljárásrendje, valamint hogy a Helyi Akciócsoportok érdemi döntési jogkörei kiszélesedjenek - olvasható a VM oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján jelentette be a LEADER program megújítását előkészítő társadalmi vita elindulását, mely 2010. november 21-én zárul majd le. Ezt követően a visszajelzések alapján, 2011 tavaszán már egy új, az igényeknek sokkal inkább megfelelő pályázati ciklus megvalósítására lesz lehetőség.

Az államtitkár értékelése szerint a LEADER program itthon egyelőre nem váltotta be a reményeket, főként bonyolult eljárásrendje és a hosszadalmas döntési folyamata miatt. A tárca szerint a helyi érdekek számos esetben nem tudtak érvényesülni, sőt, néhol helyi akarat ellenére valósulhatnak meg fejlesztések.

Mindehhez hozzátette, maga a pályázati rendszer volt rosszul felépítve, így a nehézkes szabályok és a rengeteg hiánypótlás miatt jelentősen meghosszabbodott az elbírálási idő. Néhány térségben visszaélések gyanúja is felmerült, amit megakadályozhat az erős helyi közösségi kontroll, és az átláthatóság. Éppen ezért mostantól az akciócsoportoknak kötelező lesz működési költségeiket honlapjukon közzétenni és naprakészen tartani

Természetesen az előző szakaszban benyújtott pályázatokat még a régi eljárásrend szerint bírálják el, de új felhívást idén már nem tesznek közzé, hogy jövőre már az új struktúra léphessen életbe.

A LEADER programról

A 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedésein keresztül mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás hívható le, jórészt az agrárium versenyképességét javító, illetve a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzését célzó beruházásokra. A vidékfejlesztési célok megvalósulásához 262 milliárd forint áll rendelkezésre.

A LEADER megközelítés a települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek együttműködését, a részvételükkel megalakult helyi közösségek által stratégiába foglalt, alulról jövő kezdeményezések megvalósítását jelenti. Ennek regisztrációs időszaka 2007. október 10-én zárult le, az ÚMVP Irányító Hatósága (IH) 96 helyi közösség előzetes elismerési kérelmét hagyta jóvá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31