Elsőre sikeres pályázat - interjú Barna Edit Fiatal Gazdával

Agrárszektor
7 hektáron termel kertészeti növényeket szabad és fóliás kultúrákban Barna Edit. 2008-ban pályázott először, és el is nyerte a Fiatal Gazda támogatást, a pénzből a fóliáit fejlesztette valamint bővítette, emellett egy traktorral és permetezővel gazdagította gépparkját.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Agrárszektor.hu: Mióta foglalkozik mezőgazdasággal, hogy jött az ötlet?

Barna Edit: 1998 óta folytatok mezőgazdasági tevékenységet őstermelőként a családi gazdaságunkban. Férjemmel mezőgazdasági termelőknél dolgoztunk napszámosként, ekkor döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk ezt a tevékenységet. Apránként kezdtük minden kis pénzünket a mezőgazdaságba fektetni sokat kockáztatva ezzel.

Asz.: Pontosan mit termel, hány hektáron? Tervez-e valami másba is belefogni?

B.E.: Az idén 5 hektár burgonya volt 1,5 ha sárgarépa szűk 1ha káposzta 3000m2 zeller és 3000m2 fólia és ebben TV paprika. Ebből egy része hidrokultúrás termesztés volt.
Másba nem tervezek belefogni hanem ezt szeretném korszerűsíteni és növelni a területet.

Asz.: Mik a tervei, mit kíván fejleszteni?

B.E.: Mint ahogy azt említettem, szeretném növelni a területeimet, emellett mindenképpen bővíteni akarom a fóliákat, hiszen azok valamivel biztosabb forrást jelentenek, hiszen az időjárás viszontagságai nem éreztetik annyira a hatásukat, mint a szabadföldes termesztés esetén.

Asz.: Milyen piacokon tudja értékesíteni a produktumot?

B.E.: Mivel a területeink nem olyan nagyok, mint egy nagyüzemi gazdaságnak, állandó partnerekkel nem tudunk és nem is szeretnénk egyenlőre szerződni, az eddigi években Felvásárló Telepeken és a Nagybani Piacon értékesítjük terményünket, ez eddig nagyszerűen bevált, szóval ezen a téren nincs tervezett változás.

Asz.: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot, mibe fektette az összeget?

B.E.: 2008-ban nyertem meg és traktor, illetve permetező gépet vásároltam belőle. Emellett bővítettem a fóliáimat, és az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket hajtottam végre rajtuk valamint a gazdaságon.

Asz.: Ezelőtt is sikerült már nyertes pályázatot beadnia? Gyakran pályázik?

B.E.: Nem mondhatnám, hogy gyakran pályázom, egész pontosan ez volt az első pályázatom. Szeretnék még pályázni ha lesz rá mód csak az a gond, hogy minden pályázathoz sok önerőre van szükség, és egyenlőre, főleg az idei szörnyű év után, a forrásokat másra kell fordítanom.

Asz.: Hol szokott információkat szerezni a pályázatokról?

B.E.: Amióta sikerélményem volt a Fiatal Gazda pályázattal kapcsolatban, folyamatosan oda figyelek az interneten megtalálható lehetőségekre. Konkrétan a Fiatal Gazdáról értesítést kaptam, mint ahogy az összes homokhátsági gazda. Ezután az értesítés után döntöttem el, hogy megpróbálom, mivel még az életbe segítséget nem kaptam.

Asz.: Önnek hogy sikerült ez az idei év?

B.E.: Nagyon nagy lelkiismerettel neki látunk az idei évnek. Rengeteg szerves trágyát és műtrágyát
elszórtunk. Első osztályú vetőmagot vásároltunk és az időjárás elvitte. A rengeteg eső miatt a növények kezdtek tanulni úszni és mi csak néztük ahogy a pénzünk és a munkánk a semmibe vész. A burgonyának a 80%, a sárgarépának 70% odalett. Sajnos ez az év nem a mi évünk volt, de nem adjuk fel és tovább harcolunk a túlélésért és a jövőben is arra törekszünk hogy a gazdaságunk fennmaradjon!

Névjegy

Név: Barna Edit
Születési év: 1975.07.28
Tevékenysége: Mezőgazdasági Vállalkozó
Ágazat: Kertészet
Gazdaság területe: körülbelül 7 hektár
Alkalmazottak száma: 1 fő állandós
Elnyert támogatások: Fiatal Gazda
Családi állapot: Házas

Elérhetőségek:
Lakcím: 6787 Zákányszék tanya 307
Telefonszám: +36705707172
E-mail: edit96@citromail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31