Az év végén sem pihenhetnek a gazdálkodók!

agrarszektor.hu
Azok a gazdálkodók, akik még nem küldték meg a nitrát adatszolgáltatásról szóló jelentésüket, jó lesz, ha igyekeznek! December 31-én jár le ugyanis a határidő, ameddig az elmúlt gazdálkodási évre, azaz 2009. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. közötti időszakra vonatkozóan összegezni kell, mekkora mennyiségű nitrogénadaggal terhelték a gazdálkodók az általuk művelt, használt mezőgazdasági területet - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara közleményében.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ugyancsak igyekezniük kell azon AKG támogatottaknak, akik 2010/2011 gazdálkodási évre vonatkozóan kötelezettséget szeretnének átadni, vagy valamely terület vonatkozásában véglegesen visszavonási kérelmet szeretnének foganatosítani.

Az adatszolgáltatásra kötelezettek a nagyobb állattartó telepek mellett a háztartás igényeit meghaladó mértékben állattartást folytatók, függetlenül attól, hogy nitrát érzékeny területen gazdálkodnak-e, továbbá a nitrát érzékeny területen mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodók.

Nagyon sok gazda nem csak az év végi ünnepekkel kell, hogy foglalkozzon a következő napokban, hanem azzal is - amennyiben nem kerítettek még sort szeptembertől -, hogy elkészítsék és az illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságra eljuttassák a nitrát adatlapjukat. Ezt papíralapon és ettől az évtől már az interneten elektronikus formában is megtehetik. Az adatszolgáltatás hiányában adatszolgáltatási bírságra számíthat a gazdálkodó, amelynek összege 10.000-100.000.-Ft közötti összeg.

Az uniós jelentéseket alátámasztó, minden évben kötelező módon előírt dokumentációt a nitrátrendelet alapján kell elvégezni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt gazdálkodási évre, tehát a 2009. szeptember 1. és 2010. augusztus 31. közötti időszakra vonatkozóan kell az adatokat összegezni és 2010. december 31-ig kell az adatközlő lapokat a telephely, illetve székhely szerint illetékes megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságra eljuttatni, vagy az ügyfélkapun beküldeni.

Kik is azok a gazdálkodók, akiket érint ez a kötelezettség? A Magyar Agrárkamara közleménye szerint adatszolgáltatásra kötelezettek a nagyobb állattartó telepek mellett a háztartás igényeit meghaladó mértékben állattartást folytatók, függetlenül attól, hogy nitrát érzékeny területen van-e a telep. Magánszemélyek háztartási igényeit meghaladó állattartásnak minősül, ha vegyes állattartás esetében összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat található. Emellett nitrát adatszolgáltatásra kötelezett mindenki, aki nitrát érzékeny területen gazdálkodik, függetlenül attól, hogy állattartással foglakozik, vagy sem, trágyázott-e vagy sem.

Nitrát érzékeny területnek minősülnek egyrészt azok a területek, amelyek geológiai, talajtani adottságaik és a vizeik magas nitrát tartalma miatt minősülnek nitrát érzékenynek, (lásd: MePAR szerinti nitrát érzékeny területek), másrészt a külön jogszabály szerinti nagy létszámú állattartó telepek, valamint az állattartó telephez kapcsolódó trágyatárolók területe.

A fentiekben említett nitrát adatszolgáltatást az 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet 6. számú mellékletében lévő adatlap kitöltésével kell végrehajtani. Az adatlap beszerezhető a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságokon (az elektronikus benyújtás esetén az e-nyomtatvány elérhetősége a http://www.mgszh.gov.hu/nyomtatvanyok/e_nyomtatvanyok lapon), a Gazdálkodói Információs Szolgálat kamarai tanácsadóinál, a www.kolcsonosmegfeleltetes.eu honlapon a JFGK4 menüpont alatt a "Formanyomtatványok" almenüben, valamint a kamarai oldalon - http://www.agrarkamara.hu/LinkClick.aspx?fileticket=Ut2tkyxR3VM%3d&tabid=203 -, ahol az előző elérhetőséggel a kitöltési útmutató is letölthető.

Továbbá azon gazdálkodók sem pihenhetnek, akik az EMVA AKG támogatás során 2010/2011 év vonatkozásában kötelezettséget szeretnének átadni, vagy valamely terület vonatkozásában végleges visszavonással szeretnének élni. Számukra is december 31-i határidő áll rendelkezésre az e-kérelem elektronikus felületén.

Az AKG feladatokhoz kapcsolódóan az adatlapok az MVH e-kérelem oldalán találhatók meg, melyek kitöltésében is segítenek a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadói is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?