Van mit javítani az uniós iskolagyümölcs-programon

agrarszektor.hu
Bár az iskolagyümölcs kezdetben nagy támogatást élvezett, a 2009-2010-es tanévben a programra szánt 90 millió euróból csak 33 milliót sikerült felhasználni. A program célja az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód népszerűsítése az európai fiatalok körében. Erre szükség is van, hiszen az EU-ban 22 millió túlsúlyos és 5,1 millió elhízott gyermek él - olvasható az Európai Parlament honlapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Parlament február 28-i mezőgazdasági szakbizottsági ülésén Lars Hoelgaard, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgatóságának alelnöke elmondta, hogy az iskolagyümölcs-programnak több haszna is van. A gyermekek több gyümölcsöt esznek, rászoknak az egészséges táplálkozásra, így felnőtt korukban is egészségesen táplálkoznak majd.

Az előnyök ellenére azonban az első évben a tervezett 90 millió eurónak csak valamivel több, mint harmadát sikerült a célra fordítani. Néhány tagállam azért döntött úgy, hogy nem vesz részt a programban, mert az uniós támogatáshoz tagállami forrásokat is társítani kellett volna. Németországban először például tizenhat szövetségi tartomány jelezte részvételi szándékát, legvégül csak hét vett részt a programban. Hoelgraad elismerte, hogy adminisztratív akadályok is gátolták a tagállamok munkáját a program végrehajtásában. Hozzátette, hogy az adminisztrációs eljáráson már könnyítettek, a forrásokat pedig megfelelő módon kell felhasználni.

Giovanni La Via olasz, néppárti képviselő kritizálta, hogy késik a program végrehajtása, nem alakult meg a kapcsolódó szakértői csoport, nem készült el a program weboldala. A képviselő magyarázatot vár arra, hogy egy népegészségügyi szempontból hasznos programot miért nem lehetett sikeresen elindítani.

Elisabeth Jeggle néppárti, német képviselőt a program végrehajtásának fogyatékosságai az iskolatej-program hibáira emlékeztették. "Az a feladatunk, hogy úgy alakítsuk ki a programot, hogy a tagállamokban is jó legyen a fogadtatása. Ha a Bizottság csökkentené a program adminisztratív akadályait, és a programban részt vevők is elmondanák, hogy min változtatnának, igazi siker lehetne a program" - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?