Újdonság: kombinált mikrohitel

agrarszektor.hu
Az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) 173 milliárd forintos keretösszeget tartalmaz a vállalkozásfejlesztési pályázataiban 2013 végéig - áll a Start Tőkegarancia Zrt. legfrissebb összegzésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai kkv-k idén ismét pályázhatnak a technológiafejlesztési támogatásokra, a következő három éves keret 70,28 milliárd forint. "Ez az összeg jelentősen elmarad a korábbi évek támogatási volumenétől, főleg a 2009. évitől, ahol e pályázatok keretében egy év alatt 80 milliárd forintot meghaladó forrást osztottak szét 4.641 vállalkozás között. Ugyanakkor a támogatásintenzitás csökkentése, arányosan magasabb szintű beruházásokat eredményezhet" - idézi a közlemény Zoltán Csabát, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatóját.

Jelentős változás, hogy a támogatási előleg csak munkahelyi képzések és a vállalati együttműködést támogató pályázatok esetében jár automatikusan. Az előleg mértéke pedig a támogatás összegének legfeljebb 25 százaléka lehet.

Az új technológiafejlesztést célzó kiírásokban nem kell árbevétel növekedést vállalni. Ehelyett azonban vagy a személyi jellegű ráfordításokat kell növelni legalább 5 százalékkal a bázisévhez képest, vagy a létszám fenntartása mellett a támogatási összeg 5 százalékával kell emelni a személyi jellegű ráfordításokat a fenntartási időszakban.

A technológiafejlesztési támogatásoknál a korábbi, akár 70 százalékot is elérő támogatásintenzitás jelentősen csökkent. Csak mikrovállalkozások számára érhető el a 40 százalékos támogatási arány, leggyakrabban 30-35 százalékos támogatásintenzitást határoznak meg a pályázati kiírások.

A pályázati rendszer újdonsága a hazai mikrovállalkozásokat célzó kombinált mikrohitel bevezetése. A belföldi mikrovállalkozások az Európai Uniós forrású mikrohitelek mellé a saját erő finanszírozására vissza nem térítendő forrást is igénybe vehetnek. A vissza nem térítendő támogatás maximuma 4 millió forint lehet, amelyhez maximum 8 millió forint összegű mikrohitel kapcsolódhat úgy, hogy a kedvezményezettnek legalább 10 százalék önerőt kell felmutatnia.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03