Itt a végső döntés - Nagy csapás a GMO-kra

agrarszektor.hu
Elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a szabályozást, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl minden tagország saját hatáskörben dönthet a genetikailag módosított (GMO) növények termesztéséről. Ez azt jelenti, hogy egy-egy tagállam akkor is megtilthatja a GMO -k használatát, ha azokat uniós szinten engedélyezik.A tagállami szintű tiltás bevezetésének Magyarország az élharcosa volt.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A most elfogadott rendelkezéseknek még meg kell jelenniük az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a közzétételtől számított 20 nap múlva lépnek hatályba. Ezután a tagállamok szabadon dönthetnek majd arról, hogy akarnak-e genetikailag módosított növényeket termeszteni, vagy nem.

Ez a rendelet tiszteletben tartja az állampolgárok, és ezen belül a termelők érdekeit is, és az eddigieknél jóval nagyobb szabadságot ad a tagországoknak - mondta Jānis Dūklavs, a mezőgazdasági tanács elnöke.

A régi szabályozás idején a tagországok ideiglenesen korlátozhatták, vagy megtilthatták a GMO használatot a területükön, de csak akkor, ha volt valami új bizonyíték arra, hogy az organizmus káros a környezetre,esetleg humánegészségügyi veszélyeket hordoz magában. Az új előírások értelmében viszont kétféleképpen is megtilthatják vagy korlátozhatják a köztermesztést. 

Itthon továbbra is él a GMO "zéró tolerancia"
A GMO-kkal szemben hazánkban továbbra is "zéró tolerancia" van érvényben. Magyarország élharcosa volt annak is, hogy az uniós tagországok saját területükön betilthassák az EU-szinten egyébként engedélyezett GMO-k felhasználását. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt is bejelentette, hogy Magyarország uniós szinten is vezető szerepet kíván betölteni a GMO ellenes küzdelemben.


Egyrészt az engedélyezéskor a tagállam jelzése alapján a kérelmező módosíthatja kérelmét annak érdekében, hogy az uniós engedély ne terjedjen ki az adott tagállamra. Azaz az eredeti kérelem hatályát módosítják, majd az ezt figyelembe vevő határozat-tervezetről hoznak döntést a tagállamok. A második opció alkalmazásakor a tagállam az engedélyezés után szabadon dönthetne a tiltásról vagy korlátozásról azzal, hogy jelzi a bizottságnak az indokait. 

A rendelet szerint döntő fontosságú, hogy azok a tagállamok, amelyek a GMO növények termesztése mellett döntenek, kerüljék a határokon túlnyúló génszennyezés kialakulásának lehetőségét. Különösen akkor, ha a szomszédos országok nem engedélyezik a szóban forgó növények termesztését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?