Megváltoztak a baromfiáruk európai uniós behozatalára vonatkozó szabályok

Megváltoztak a baromfiáruk európai uniós behozatalára vonatkozó szabályok

agrarszektor.hu
Megjelent az Európai Bizottság (EU) 2021/568 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk Unióba történő behozatala és Unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Fontos rendelet jelent meg az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A Bizottság (EU) 2021/568 végrehajtási rendelete a 798/2008/EK rendelet I. mellékletének az egyes baromfiáruk Unióba történő behozatala és Unión keresztül történő átszállítása céljából engedélyezett harmadik országok, területek, övezetek és területi egységek jegyzékében az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzés tekintetében a magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenza megjelenése nyomán szükségessé vált módosításáról szól - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A 798/2008/EK bizottsági rendelet megállapítja:

  • azokat a követelményeket, amelyeket a baromfi, a keltetőtojás, a naposcsibe és a specifikus kórokozóktól mentes tojás, valamint a baromfi - beleértve a laposmellű futómadarat és a vadon élő szárnyasvadat is - húsa, darált húsa és csontokról géppel leválasztott húsa, valamint a tojás és a tojástermékek Unióba történő behozatalával és az Unió területén való átszállításával összefüggésben - az átszállítás ideje alatti tárolást is ideértve - az állategészségügyi bizonyítványok tekintetében alkalmazni kell,
  • az áruk kizárólag abban az esetben hozhatók be az Unióba, illetve szállíthatók át az Unió területén, ha a rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázat 1. és 3. oszlopában felsorolt harmadik országokból, területekről, övezetekből, illetve területi egységekből érkeznek,
  • a harmadik országok, területek, övezetek vagy területi egységek milyen feltételek mellett tekinthetők magas patogenitású vírustörzsek okozta madárinfluenzától (a továbbiakban: HPAI) mentesnek.

2021. március 29-én az Egyesült Királyság megerősítette a H5N8 altípusba tartozó HPAI egy East Staffordshire területén található baromfitartó gazdaságban való jelenlétét, valamint információkat nyújtott be a Bizottságnak a területén tapasztalható járványügyi helyzetről és a hozott intézkedésekről, amelyeket a Bizottság megvizsgált. E vizsgálat alapján helyénvaló korlátozni az azon területről származó áruknak az Unióba történő behozatalát, amelyre vonatkozóan az Egyesült Királyság állategészségügyi hatóságai a jelenlegi HPAI járványkitörés miatt korlátozásokat vezettek be.

A 798/2008/EK rendelet I. mellékletének 1. részében található táblázatban szereplő, az Egyesült Királyságra vonatkozó bejegyzést ezért a harmadik ország jelenlegi járványügyi helyzetére figyelemmel módosítani kell, mely módosításokat a 2021/568 végrehajtási rendelet melléklete tartalmazza. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2021. április 6.) követő harmadik napon lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31