Rengeteg sertést ad el és sok bort vesz az Európai Unió

agrarszektor.hu
Öt éve nem látott értékkel, 12,7 milliárd euróval rekordot döntött az Európai Unió agrár-élelmiszer exportja 2017 márciusában. Az exportban a sertéshús vezet, az importban pedig a bor.

Az Európai Unió 2014 és 2016 között 'top' exportőre és importőre lett az agrár- és élelmiszeripari termékeknek. 2017 márciusában 12,7 milliárd euróval rekordot döntött az EU agrár-élelmiszer exportja, ez 1,31 milliárddal, azaz 11,3 százalékkal magasabb, mint ami 2016 márciusában volt. Így ez az utóbbi 5 évben látott legnagyobb havi érték - hangzott el a "CAP and Agri food trade & promotion" elnevezésű brüsszeli szemináriumon.

Az EU exportjának legfontosabb piacai Kína, Japán, és Oroszország. Az USA-ban 2017 márciusára csaknem 200 millió euróval nőtt a tavalyi év márciusához viszonyítva az export, őt Japán, Oroszország és Svájc követik. Volt olyan ország, ahol viszont látványosan csökkent az export, ez Egyiptom volt.

Jelenleg a sertéshús áll az uniós agrár-élelmiszeripari export élén. A sertéshús-export 30 százalékkal több, mint amennyi 2016-ban volt. Míg az egyéb gabonatermékek exportja 2017 márciusában növekedett, az egész évet tekintve a legnagyobb, 33 százalékos csökkenés is ebben a kategóriában figyelhető meg, a búza exportjának 13 százalékos csökkenésével együtt. Az olajos magvak és a baromfi exportja azonban csökkent 2016 márciusához képest. Ugyanakkor az export erőteljes növekedését követően 2017 márciusában a kereskedelmi mérleg elérte az 1,8 milliárd eurót. Az USA-ba, Japánba, Koreába, Svájcba és Oroszországba irányuló agrár-élelmiszeripari export jelentős nyereségre tett szert az utóbbi években.

Ha a termékek helyzetét nézzük, a borok importja volt a legnagyobb a márciusi hónapban, míg a búza több, mint 150 millió euróval, azaz 25 százalékkal csökkent. Jelentősen emelkedett még a kávé, a zöldségek és a trópusi gyümölcsök importja is, de a legnagyobb értéknövekedés a kakaóbab esetében történt. Az Indonéziából és az USA-ból származó import volt a legmagasabb, míg a Kanadából és Paraguayból származó behozatal csökkent a leginkább.

Az EU agrár-élelmiszeripari behozatala tovább növekszik

A harmadik országokból érkező agrár-élelmiszerek behozatala 2016 áprilisa és 2017 májusa között több mint 114 milliárd eurót tett ki, ez jelentős növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Mindazonáltal az erős exportteljesítmény miatt az utóbbi egy év export-többlete 19,2 milliárd euróra emelkedett.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?