Készülhetünk: 10 év alatt juhevővé válhat Európa

Agrárszektor
A juh- és kecskehús iránti keresletnövekedés olyan tempóban nő, amit csak a fogyasztói ízlés drasztikus átalakulásával lehet magyarázni. A számokat az Európai Bizottság nem kommentálta, a magyar juhtartók azonban sejtik az okát, és készülődnek a változásokra.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Az Európai Bizottság hosszú távú előrevetítése alapán az unió juh- és kecskehústermelése a következő tíz évben folyamatosan emelkedve 2027-re elérheti a 963 ezer tonnát. Ez 7 százalékkal lenne több, mint a 2017. évi mennyiség. A közösség juh- és kecskehús-importja 216 ezer tonnára emelkedhet 2027-re, ami 21 százalékos növekedést jelentene.

A régi tagországokban a juh- és a kecskehús fogyasztásának 10 százalékos bővülése várható 10 éven belül. Az új tagországokban 2027-re kisebb mértékű emelkedést (+5 százalék) várnak az elemzők.

Az Európai Bizottság nem kommentálta a számokat. Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke azoban vállalkozott rá, hogy az agrárszektor.hu-nak rávilágítson a lehetséges okokra és az új üzleti lehetőségre is. Nyugaton a birkahús a rezidens lakosság számára is egy környezetbarát, GMO-mentes  portékának számít, ott még a hizlalás körülményei is rendkívül állatbarátak: legelőkön történik. Már pusztán ezért is számolni lehetett a juhhús kedveltségének növekedésével, de a muszlim lakosság megjelenése a korábbinál sokkal gyorsabb tempójú fogyasztást-bővülést eredményezett - magyaráz az elnök.

Ma Európa 75-80%-ban önellátó birkahúsból. A fogyasztói igények drasztikusan változnak, amihez egyrészt alkalmazkodnia kell a magyar juhászatnak, másrészt kiváló lehetőséget is jelent. "Tudomásul kell venni, hogy bár a magyar, egyedileg nyomon követhető tejesbárány  prémium termék, egyre csökken az igény iránta. Az arab piacokon, de már az olaszoknál is inkább a darabolnivaló, 35-40 kilós állatot keresik. Új-Zélandon másfél éves korig nevezik báránynak a juhot, mi pedig ódzkodunk 35 kilósra hizlalni. Igaz, a merinó ekkora súlyban már hajlamos elzsírosdoni a mi intenzív takarmányozási technológiánk mellett, de átállhatnánk más fajtákra.

A texel, hampshire, corriedale alkalmas lenne rá, hogy akár 4-5 hónapos korra teljesítse azt a tömeget, amit a nyugati legelőkön 7-8 hónapos korára ér el.

Ezekkel a fajtákkal ki tudnánk elégíteni a megváltozott igényeket." A szakember hozzáteszi, már látszik a piacon, hogy a muszlim vallásúak folyamatosan igénylik a birkát. Sokkal kiegyenlítettebb a piac, mint amikor a húsvét, a ferragosto és a karácsony csúcskereslete szabta meg az árakat és a termelést. Gazdálkodói szempontból tehát az új helyzet akár kedvező is lehet: a juhok exportja elérhető távolságban több piacot is megcélozhat, a nagysúlyú bárányok már nyugati irányban is megtalálják a fizetőképes vásárlót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?