Nemcsak nekünk drága a munkás

agrarszektor.hu
2018 elején Németországban is rekordmagasságba szöktek a mezőgazdasági alkalmazottak bérei. Január elseje óta ugyanis kötelező minimálbért kell fizetniük az agrárcégeknek, melynek összege 9,10 euró (2800 forint) óránként. Emiatt a vállalkozások bérköltsége átlagosan 60-70 százalékkal növekedett.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A német hírügynökség (pda) szerint a minimálbér teljesen át fogja alakítani a mezőgazdaságot. A munkaigényes kultúrák el fognak tűnni a szántóföldekről, és a gazdák még inkább gépekkel cserélik fel az élő munkaerőt.

"Idén például az itteni gazdák már egyetlen hektár cukkinit sem fognak termelni" - nyilatkozta pesszimistán Johannes Zehfuß, a rheinland-pflazi parasztszövetség alelnöke. Az ilyen kertészeti kultúrákban ugyanis a költségek 70 százalékát is kiteheti a munkabér. A hónapos retek és a spárga esetén is hasonló a helyzet, de a többi szántóföldi zöldség sem áll sokkal jobban. A tartomány egyik termelője megerősíti: mióta bevezették a minimálbért a mezőgazdaságban, a betakarítási munkák 60-70 százalékkal többet visznek el a potenciális bevételből.

A gazda azt a megoldást választotta, hogy a korábban szabadföldi eperültetvényt fóliaalagútba tette. Az alulról csepegtetve táplált állomány a védett környezetben májustól októberig terem. Vagyis a termelés intenzifikálásával igyekezett kitermelni a megemelkedett béreket. Még a dolgozók létszámán is tudott spórolni: az új technológiával a korábbi létszám harmada is elegendőnek bizonyult. Kertész kollégái többsége inkább a gépesítés növelésével, betakarítógépek vásárlásával próbálja megoldani a helyzetet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?