Újabb csapás a magyar nagybirtokosokra - Megnyirbálhatják a brüsszeli pénzeket

agrarszektor.hu
Jelentősen csökkentené a nagy európai agrárgazdaságok kifizetéseit Brüsszel a 2020-tól kezdődő új uniós költségvetési ciklusban. Egyrészt azért lépnének, mert a jelenlegi szabályozást sok kritika éri a nagy gazdaságoknak kifizetett tetemes összegek miatt. Másrészt az Európai Bizottság úgy látja, nem lehet teljes mértékben pótolni a brexit miatt kieső uniós pénzügyi befizetéseket, ezért a folyósítható támogatások lefaragására van szükség az agráriumban is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A legnagyobb uniós agrárgazdaságok kifizetéseinek csökkentését tervezi Brüsszel a következő költségvetési ciklusban - számol be a tervekről az euractiv.com. Günther Öttinger, az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint a lépésre azért van szükség, mert a brexit miatt Nagy-Britannia nem járul majd hozzá az uniós költségvetéshez, így mindenképp szükség van a kompenzációra. Brüsszel a Közös Agrárpolitika (KAP) mindkét pillérében 6-6 százalékos vágást hajtana végre 2020 után, és a nagyobb gazdaságoktól célzottan az első pilléres hektáralapú támogatásoknál venne el forrásokat. Egyelőre ugyanakkor nincsenek információk arról, hogy a megvonás szempontjából milyen üzemméretnél húznák meg a határt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az Európai Bizottság előreláthatólag május 20-án teszi majd meg a javaslatát az EU 2021-2027-es költségvetési keretére. A költségcsökkentés szempontjából a mezőgazdasági kiadások bizonyulnak az egyik legnyilvánvalóbb célpontnak, mivel a Közös Agrárpolitika az uniós költségvetés közel 40 százalékát képviselik, vagyis mintegy 59 milliárd euróra rúgnak évente.

A KAP egyik legnagyobb kritikája, hogy az első pilléres közvetlen kifizetéseknél eddig látványosan elsőbbséget élveztek a nagyobb földtulajdonosok, mint például a brit királyi család és a nagyobb multinacionális társaságok. Brüsszel szerint az egyik legfontosabb szempont a fokozatosan csökkenő, úgynevezett degresszív finanszírozás, ami annyit takar, hogy egy nagyobb vállalkozás valamivel kevesebb pénzt kap majd a hektárjai után, mint egy kisebb. Magyarországon a harmadik Orbán-kormány már 2014-ben - vagyis a jelenlegi unuós költségvetési ciklus ideje alatt - úgy döntött, hogy 1200, illetve 1800 hektáros üzemméret felett elvonja a területalapú alaptámogatásokat a gazdaságoktól.

Brüsszel a támogatások tervezett lefaragása mellett fel kívánja kérni a tagországokat arra, hogy nyúljanak mélyebben a zsebükbe a brexit miatt pénzügyi űr kitöltése érdekében. A szakemberek szerint azonban teljes mértékben valószínűleg nem lehet majd kompenzálni a Nagy-Brittania kilépésével okozott hiányt. Brüsszel a nagyobb gazdaságoknak járó kifizetések csökkentésel a brexit utáni pénzügyi rés mintegy 50 százalékát szeretné finanszírozni és további összegeket faragna le a második pilléres vidékfejlesztési kasszából is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?