Nagyot ugrott a pálmaolaj-termelés, Európa viszont megfelezné a behozatalát

Agrárszektor
A termelés bővülése a pálmaolaj árának esésével jár, és ez akár azt is eredményezheti, hogy a termelők további esőerdők kiirtásával kompenzálják a bevételkiesést - intenek egyes elemzők a mostani trendek láttán. Tény azonban, hogy a világ igényei is exponenciálisan emelkedtek ezen növényi olaj iránt. Tudta Ön, hogy az Európába behozott pálmaolaj bő fele zöld üzemanyagként a gépkocsik tankjában landol?

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2015-höz képest, amikor extrém szárazság sújtotta Malajziát az El Niño miatt, idén a malájok 18 százalékkal tudták növelni a pálmaolaj termelését. Az USDA várakozása szerint Malajzia a 2018/19-es gazdasági évben csaknem 21 millió tonna pálmaolajat állít elő. Ez 6 százalékkal több, mint az előző évben volt. A betakarított terület 5,3 millió hektár, ez 100 ezer hektáros bővülésnek felel meg. Indonéziában pedig, a világ elsőszámú kibocsátójánál csaknem 45 millió tonna pálmaolajra van kilátás. Ez a két ország adja a világ pálmaolaj-termelésének 91 százalékát.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Eközben Európában a legfrissebb megújulóemergia-célok szerint a pálmaolaj-felhasználás mértékét 2023-ig a mostani szinten kell tartani, majd 2030-ig nullára kell csökkenteni. Ennek oka az olajpálma-ültetvényekkel járó esőerdőírtás. Az élelmiszer- és kozmetikai ipart azonban nehéz helyzetbe hozhatja, ha a fogyasztókat a pálmaolaj ellen hangolják a környezetvédők. Márpedig újra és újra felmerül, hogy a pálmaolajat tartalmazó termékeket a chipsadóhoz hasonlóan kellene pénzügyi eszközzel büntetni, vagy egy másik polcon elhelyezni a boltokban.

Olajpálma-ültetvény (Forrás: MTI/EPA/Ahmed Juszni)

A pálmaolajipar évente 62 milliárd dollárnyi forgalmat generál a világban. Ez az alapanyag számtalan termékben jelen van, háromnegyede valamilyen élelmiszerbe kerül. Ott van a margarinokban, a csokoládékban, a levesporokban, de a tartós kenyerekben is. A vajjal szemben olcsóbb, kezelhetőbb és avasodásra nem hajlamos - mutatott rá az Édességgyártók Szövetsége. Valószínű, hogy az élelmiszerekből és kozmetikumokból nem is lehet száműzni ezt az alapanyagot, az üzemanyagokból viszont mindenképpen kitiltják. Ez önmagában is óriási változást hoz az unió importigényében, hiszen 2017-ben az EU-ba behozott pálmaolaj bő felét a bioüzemanyagipar használta fel.

Világszinten 72 millió tonna pálmaolajat dolgoz fel az emberiség, és az előrejelzések szerint - ha minden a régi vágányon halad - 2050-re már 240 millió tonna pálmaolajra lesz szükség. Mivel az olajpálma tartalmazza a legtöbb és leggazdaságosabban kinyerhető növényi olajat az ismert olajnövények közül, ezért gyakorlatilag lehetetlen eltüntetni az életünkből. A termelését azonban lehet környezetvédelmi előírásokhoz kötni, ahogy azt a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal (RSPO) is teszi. Az ehhez csatlakozott termelők vállalták, hogy nem vágnak ki újabb őserdőket, biztosítják a vízkészletek védelmét és megakadályozzák a talajeróziót.  Ma az RSPO-minősítéssel rendelkező pálmaolaj a világtermelés ötödét adja.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?