A 2018-as aszály megtépte Európát - Magyarország agráriumára így hatott az időjárás

agrarszektor.hu
A tavalyi visszaesés után növekedő pályára állt az Európai Unió mezőgazdasága. Néhány tagállamban egészen lenyűgöző mértékű növekedést regisztráltak, másoknál minimális változások voltak csupán. És volt néhány meglepő, némileg aggasztó csökkenés is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfrissebb mezőgazdasági kimutatások szerint az Európai Unióban 2019-ben enyhe növekedés várható munka termelékenységét kifejező éves munkaerőegységre (ÉME) jutó bruttó hozzáadott értékben. A tavalyi csökkenés után idén mintegy 2%-os növekedésre lehet számítani, így a termelékenység 2019-ben 23%-kal volt magasabb a 2010-es szintnél, tudhattuk meg az Eurostat elemzéséből.

Az éves munkaerőre vonatkoztatott termelékenység az unió agráriumában (Kép forrása: Eurostat)

A mezőgazdaság termelékenysége az ágazatban teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók nettó hozzáadott értékét méri, és egy inflációhoz igazított indexszel fejezik ki (ez az úgynevezett "A" mutató). Ezért az index alakulását befolyásolja a mezőgazdaságban generált reáljövedelem és a munkaerő-felhasználás változása is. (Az indexet nem szabad összekeverni a mezőgazdasági háztartások teljes jövedelmével vagy a mezőgazdaságban dolgozó személyek jövedelmével.)

A 2018-as visszaesést követően idén a legtöbb uniós tagállamban emelkedett a mezőgazdasági termelékenység. A legnagyobb mértékű növekedést Dániában (68%), Észtországban (38%), Németországban (32%), Svédországban (28%) és Litvániában (27%) mérték. Azonban visszaesés volt tapasztalható három olyan országban is, amelyek együtt az Európai Unió mezőgazdasági bevételeinek közel felét szokták megtermelni. Spanyolországban (-10%), Franciaországban (-8%) és Olaszországban (-3%) csökkent a mezőgazdaság produktivitása. (Megjegyezzük: a csökkenést mutató országokban megismétlődött a 2018-as aszály, míg a növekedést mutatókban a 2018-as aszályt egy "normál" évjárat követte, értelemszerűen fellendüléssel.) Magyarországon is csökkenő értéket mértek, ám a visszaesés minimális volt (-0,3%).

A termelékenységi mutató változása az agráriumban 2018-hoz képest (Kép forrása: Eurostat)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13