A jövő európai agráriumában elengedhetetlen lesz a tudásmegosztás

agrarszektor.hu
Az Európai Unió Agrárkutatási Állandó Bizottságának Stratégiai Munkacsoportja az elmúlt napokban mandátumának ötödik, online ülését tartotta. A munkacsoportot társelnökként vezető Juhász Anikó helyettes államtitkár kiemelte, hogy az Agrár Tudás- és -Innovációs Rendszer felépítésére létrejött munkacsoport munkája stratégiai jelentőségű. A munkacsoport rendszeres megbeszélései hatékonyan segítik, hogy a tagországok a legjobb európai gyakorlatokat megismerve a gazdálkodók számára hasznos tudásátadási és innovációs szolgáltatásokat és intézkedéseket tervezhessenek - tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A több mint hetven, szinte minden európai országot képviselő részvevő a háromnapos eseményen megvitatta, hogy a Közös Agrárpolitikában 2023-tól bevezetendő Agrárkutatási, Innovációs és Tudásmegosztási Rendszer (AKIS) miként szolgálhatja legjobban a modern és tudásalapú gazdálkodást. A három nap alatt közel 25 bizottsági-, nemzeti, valamint Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás hangzott el, amely felölelte a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervezésének folyamatában megtett nemzeti lépéseket az AKIS rendszerének megerősítésére, különösképpen az oktatás, szaktanácsadás terén.

A résztvevőknek lehetősége nyílt arra, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait. Ezek közt szerepeltek a jó gyakorlatok megismerése, az AKIS rendszerhez kapcsolódó új beavatkozások bevezetésének kihívásai, mint például a képzés-, továbbképzés, a tanácsadás, az Európai Innovációs Partnerségben (EIP) működő operatív csoportok működése, az innovációs támogatás, a kutatással, és a tudáscserével összefüggő feladatok megfogalmazása a 2023 utáni időszakra.

Az előadók kitértek arra, milyen lépéseket tehetnek a tervezők azért, hogy csökkenjenek a gazdálkodók adminisztratív terhei. Hogyan lehet hatékony irányítási rendszereket tervezni, miként tud az EIP-hálózat hozzájárulni a tudásátadáshoz. A következő ülésre várhatóan június elején kerül sor, a téma akkor a digitalizáció tudásátadáshoz történő hozzájárulása lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?