Fontos döntést hozott az Európai Parlament Ukrajnáról: ez sokakat érinthet

Fontos döntést hozott az Európai Parlament Ukrajnáról: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament (EP) csütörtöki plenáris ülésén jóváhagyta az EU és Ukrajna illetve Moldova közötti közúti áruszállítás megkönnyítését célzó uniós megállapodásokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megállapodások felváltják a tagállamokkal jelenleg érvényben lévő kétoldalú egyezményeket, és a hivatalos engedélyezési folyamat felfüggesztésével megkönnyítik az ukrán, moldáv és uniós szállítóknak, hogy egymás területei között és azokon keresztül fuvarozzanak.

Az EP sajtóközleménye szerint, a két megállapodás része az Oroszország indokolatlan ukrajnai agressziójára adandó uniós válasznak. A háború komoly nehézségeket okoz az ukrán és moldáv fuvarozási ágazatban, az ukrán légteret lezárták a civil utasforgalom elől, a tengeri export pedig súlyosan korlátozott. Ukrajnának alternatív útvonalakat kell találnia gabonája, üzemanyaga, élelmiszerei és egyéb árucikkei kiviteléhez. Moldova hasonló gondokkal küzd, alternatív tranzit-útvonalakat keres az EU-n keresztül, és segítségre van szüksége az ukrán árucikkek továbbszállításához - olvasható a törvényhozó testület sajtóközleményében.

Az EU-Ukrajna megállapodás emellett azt is megengedi, hogy az ukrán fuvarozók az EU területén használják az ukrán jogosítványukat és a képesítéseiket igazoló dokumentumokat, azaz nem lesz szükségük nemzetközi jogosítványra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?