Figyelmeztetik a magyar autósokat: erről tudnod kell, nagyon sok múlhat rajta

Figyelmeztetik a magyar autósokat: erről tudnod kell, nagyon sok múlhat rajta

agrarszektor.hu
Hamarosan elérjük a bűvös 7°C-os határt Magyarországon, ami alatt már téli gumik használata javasolt. Ezek a gumik a hideg, vizes, havas, jeges úton történő közlekedésre vannak kitalálva, mely körülmények között a nyári gumik már nem biztosítanak megfelelő tapadást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közeledik a tél, így fontos, hogy gépjárművünk is megfelelő állapotban várja a hideg hónapokat - írja az Időkép. Nemcsak a belső rendszereket kell felkészíteni a téli időjárásra, hanem a gumikat is, ugyanis azok tartják a kapcsolatot maga az autó és az úttest között. Ezért fontos, hogy az évszaknak megfelelő abroncsok legyenek autóinkon. Bár a következő napokban még többfelé mérhetünk 10°C feletti maximumokat, napról napra csökkenni fog a csúcshőmérséklet, és egyre többfelé marad 10°C alatt a hőmérséklet napközben is. Hamarosan elérjük a bűvös 7°C-os határt, ami nagyon fontos a gumikeverékek szempontjából. 7°C alatti hőmérséklet esetén már téli gumik használatára van szükség.

A nyári gumik ugyanis olyan vegyületekkel készülnek, melyek 7°C feletti hőmérsékletre vannak optimalizálva, a téliek pedig más vegyületeket tartalmaznak, hogy az abroncsok a 7°C fok alatti hőmérséklet esetén biztosítsanak megfelelő tapadást a közlekedés során. Így a hideg, vizes, havas, jeges úton történő közlekedésre van kitalálva, mely körülmények között a nyári gumik nem biztosítanak megfelelő tapadást. Ugyanakkor a téli gumiabroncsok az összetételük miatt a hideg időben is képesek megtartani a rugalmasságukat, melyre a nyári gumik nem képesek. A nyárihoz képest a téli gumik mélyebb mintázattal rendelkeznek, valamint a futófelületüknek a mintázata is úgy van kialakítva, hogy könnyen kikerüljön az abroncsok alól a víz, a latyak és a hó a közlekedés során, így biztosítva a megfelelő tapadást.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?