Új szabályozás jön a földforgalomban Magyarországon: ez most mindenkit érint

Új szabályozás jön a földforgalomban Magyarországon: ez most mindenkit érint

agrarszektor.hu
Már csak egy hétig lehet nem hiteles tulajdoni lap másolatot lekérni a földhivatali rendszerből. A hiteles dokumentum ára jelenleg még 3600, míg a nem hitelesé az első két alkalommal ingyenes, utána további 1000 forint. 2023. január 1-től azonban már máshogy lesz: megváltozik a díjtétel, illetve megszűnik a tulajdoni lap nem hiteles másolata.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Óriási változások jönnek a földhivatalokban, amelyek az ingatlanforgalomra is hatással lesznek. Egy októberben a parlament elé került, azóta pedig elfogadott törvényjavaslat alapján 2023. január 1-től meg fog szűnni a nem hiteles tulajdoni lap, viszont olcsóbb lesz a hiteles tulajdoni lap másolat lekérése, és évi kettőt ebből is ingyen lehívhatnak online a magánszemélyek - írta meg a Portfolio. A módosítást az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény tartalmazza. A TAKARNET rendszeréből a két ingyenes hiteles tulajdoni lap másolat lekérése után, 3000 forint lesz ennek minden egyes lehívás esetén az ára.

A kétféle - hiteles és nem hiteles - dokumentum tartalomban teljesen megegyezett egymással, így eddig, ha az ember csak tájékozódni szeretett volna egy ingatlan jogi helyzetéről, azt sokkal olcsóbban tehette meg. Ugyanakkor a hitelesített változat megléte az úgynevezett hitelesítési záradék miatt kötelező volt eddig is például az adásvételi szerződések aláírásakor, így amikor már tényleges jogügyletre kerül sor, akkor 600 forinttal olcsóbbá válik az ügyintézés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?