Itt az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a családi gazdaságokban

Itt az új törvény: ez óriási változásokat hozhat a családi gazdaságokban

agrarszektor.hu
Komoly változások történtek a gazdaságátadás feltételeivel. A még 2021. decemberében kihirdetett jogszabály idei hatálybalépésének köszönhetően az idősebb termelők helyét a fiatalabb generáció egyszerűbben és gyorsabban veheti át. Az új év sok jogszabályváltozást is hozott magával a mezőgazdaságban, az egyik legjobban várt módosítás pedig nem más, mint az említett generációváltást elősegíteni hivatott gazdaságátadási törvény volt. Bár, még két évvel ezelőtt hirdették ki, csak 2023 január elsejétől lépett hatályba. Az új szabályozás az adminisztrációt jelentősen megkönnyíti.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előző időszakhoz képest a legnagyobb változás az, hogy a gazdaságot mint egységet ruházhatják át a tulajdonosok, így tehát a gazdasághoz kapcsolódó összes elem (a föld, az egyéb ingatlan és ingóvagyon, a vagyon értékű jogok, a társasági részesedések) egyszerre, egyben kerülhet át az új tulajdonoshoz. A szerződések átruházása és a pályázatok, támogatások, hiteljogviszony átadása is sokkal egyszerűbbé válik.
Fontos, hogy ez a törvény nem kötelező erejű, vagyis azok a termelők, akik nem kívánnak élni e jogszabály nyújtotta lehetőségekkel, a törvény rendelkezéseit megelőző jogi eszközökkel is megválhatnak a gazdaságuktól, illetve egyéb vagyontárgyaiktól - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy gazdaságátadási szerződés révén mehet végbe egy gazdaság átadása, ennek pedig több módjára is ad lehetőséget az új szabályozás. Az ügyletet nyélbe üthetik a felek több módon is, például ajándékozás révén, de akár tartási szerződést is köthetnek vagy megállapodhatnak életjáradék fizetésében is. Mint ahogyan a lap is írja, az átadó lehet az az öregségi nyugdíj korhatárt elért vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági őstermelő vagy mező-, erdőgazdasági tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, aki legalább tíz éve saját nevében és saját kockázatára folytat mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet, és ebből igazoltan árbevétele származott. Gazdaságátvevő pedig a 60. életévét be nem töltött termelő lehet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megemlíteni a könnyített gazdaságátadás esetében, hogy a fiatalabb félnek a gazdaságot átadó őstermelővel vagy mezőgazdasági vállalkozóval rokoni kapcsolatban kell állnia. Viszont, ha ha az átvevő legalább hét éve az alkalmazottja a gazdaságot átadó termelőnek, akkor abban az esetben nem szükséges a vérségi kapcsolat. A feltételek egyszerűsítés egyébként a generációváltásra is pozitív hatással lehet. A folyamatok felgyorsítására nagy szükség is volna, hiszen a magyar gazdatársadalom elöregedőben van - még hozzá nem is kicsit: a mezőgazdasági termelők mintegy 35 százaléka betöltötte már a 65. életévét. Így hát a generációváltást a kedvezőbb jogszabályi környezet kialakítása mellett a különböző támogatásokkal is ösztönzi a kormányzat. A cél ugyanis az, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közel álló gazdálkodók mezőgazdasági üzemeit fiatalabb termelők vegyék át. A tervek szerint a beruházási pályázatok kapcsán a gazdaságátadásban részt vevők is többlettámogatásokra számíthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?