Módosult az erdőkár megelőzésre vonatkozó támogatás: ez sokakat érint

Módosult az erdőkár megelőzésre vonatkozó támogatás: ez sokakat érint

agrarszektor.hu
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.3.1-17 számú, „Az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése” című felhívás dokumentációja, amely a támogatható tevékenységek közül elsősorban az erdészeti károsítók elleni biológiai, vagy vegyszeres védekezést érintette. Igaz, hogy a pályázat benyújtási határideje már lejárt, de, akik ilyen projektet hajtanak végre, azoknak fontos, hogy figyelemmel kísérjék a változásokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Íme, a módosítás részletei:

  • A továbbiakban a mikorrhizált csemetével végzett erdősítések esetében nem támogatható a lisztharmat elleni vegyszeres védekezés.
  • A cserebogár pajor elleni vegyszeres védekezés és a lisztharmat elleni vegyszeres tevékenységek vonatkozásában a támogatás igénybevételéhez a továbbiakban természetvédelmi hatósági engedély Natura 2000 területen nem szükséges. Ezen engedélyt csak védett természeti területen kötelező beszerezni. Így az előbbi az első kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listájából is törlésre került - írja a NAK.
  • A talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatásával történő cserebogár pajor elleni védekezés tevékenységet a Támogatói Okirat hatálybalépésének évét követő harmadik évi helyett mostantól már a második évi kifizetési igénylés benyújtási időszak végéig kell megvalósítani.
  • Az előzőekkel összhangban a kifizetési igénylést a talajfertőtlenítő szer egyszeri kijuttatása esetében az elsőkivitel évében, vagy az azt követő évben, az egységes kérelem keretében lehet benyújtani, míg a vegyszer kijuttatását szolgáló csövek telepítése és éves vegyszer kijuttatás esetén négy éven keresztül, évente. (Korábban ez mindkét tevékenységnél három év volt.)
  • Az 1. számú melléklet (Fogalomtár) kiegészült az „erdőhöz közeli nyílt terep” fogalmával: „az erdőrészlet határtól legalább 30 méterre, de legfeljebb 100 méter távolságra elhelyezkedő terület.
  • A Támogatói Okirat a felhívással összhangban módosul.
  • A hatályos felhívás teljes dokumentációja itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03