Nem vihetnek mintát a Nébih-hez a borászok: sokan kifakadtak

Nem vihetnek mintát a Nébih-hez a borászok: sokan kifakadtak

Rekonstrukciós munkálatok miatt a Nébih borászati laboratóriuma csak december 18-ig tudta fogadni a mintákat, január 3-ig azonban sehova nincs lehetőségük leadni őket a termelőknek, borászoknak, Magyarországon ugyanis jelenleg nincs erre alkalmas magánlaboratórium - tudta meg az Agrárszektora a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Kiemelték, év végi leállás a korábbi években is volt, és idén a felújításról szóló első tájékoztatókat már 2023.11.15-én kiküldte hivatal. Hozzátették, a borok minőségmegőrzésének kérdése nem múlthat néhány napon, így szerintük nem tekinthető reális problémának a leállás ideje alatt, hogy fogyasztásra alkalmatlan legyen egy-egy tétel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a Nébih Budaörsi úti telephelyén december 8. és január 2. között rekonstrukciós munkálatok zajlanak, ami azt jelenti, hogy 2023-ban lezárt vizsgálatra kizárólag a november 24-ig beérkezett minták esetén volt lehetőség, a pezsgők esetében pedig rendhagyó eljárásrend lépett életbe. A minták leadására egyébként két helyszínen volt lehetőségük a borászoknak, december 8-ig a 1118 Budapest, Higany u. 2., december 9. és 18. között: 1095 Budapest, Mester utca 81. címen. A hivatal kiemelte, január 3-tól újra a megszokott rend szerint várja majd ügyfeleit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kíváncsiak voltunk arra, mennyire jelent mindez kiesést a hazai borászoknak, mihez kezdhetnek most, van-e máshol lehetőségük leadni a mintákat. Az Agrárszektor a Nébih-től megtudta, jelenleg nincs olyan magánlaboratórium Magyarországon, amely az európai uniós és hazai rendeletek által előírt vizsgálatokat jogi szempontból megfelelő módon és teljeskörűen el tudná végezni. Kiemelték azonban, hogy magához a forgalomba hozatalhoz szükséges eljárás elektronikus úton változatlanul elindítható, a forgalombahozatali azonosító továbbra is zavartalanul igényelhető.

Lapunkhoz érkezett olyan visszajelzés, hogy áll a borászok, termelők pénze a termékekben a leállás miatt, és sok árusító egységben fogynak az előző évjáratok. A Nébih elmondása alapján, az év végi leállás nem ismeretlen a borászok számára, hiszen a korábbi években is szünetelt a működés az év végi időszakban (igazgatási szünet).

Ez a tavalyi évben 11 munkanapot jelentett (2022. december 22. - 2023. január 6.), vagyis a termelők tisztában vannak azzal, hogy az év végén (illetve az újév elején) a szokásos működéstől eltér a minősítés rendje. Az idei évi némileg hosszabb leállást (15 munkanap) hozott magával. Ez azonban a jövő évi biztonságos működés érdekében elkerülhetetlen volt. Mindazonáltal a Nébih minden lehetőséget mérlegelt, és teljesítőképessége határáig mindent elkövetett a fennálló helyzet okozta nehézségek csillapításának céljából. Véleményünk szerint az előző évjáratok fogyása nem tekinthető valós problémának

 - közölte az Agrárszektorral a hivatal. Hozzátették, a felújítás a tervek szerint vette kezdetét, és az első tájékoztatókat már 2023.11.15-én kiküldte a hivatal az érintetteknek, akik így előre tervezhettek. Kiemelték, mindez olyan jól sikerült, hogy a korábbi évek hasonló időszakához képest több, mint másfélszeres mintamennyiség érkezett novemberben a laboratóriumba.

A borok minőség megőrzésének kérdése nem múlthat néhány napon. Borok esetében nem tekinthető reális problémának a leállás ideje alatt, a fogyasztásra alkalmatlan állapotot eredményező minőségromlás lehetősége. A borok (szőlőfajtától, előállítási módtól, bortípustól, tárolási körülményektől stb. függően) hónapokig, de többnyire évekig közel azonos minőségben fogyaszthatóak

- hangsúlyozta lapunknak a hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?