Nagyot nézhetnek a magyar borászok: rengeteg új bor kerülhet veszélybe

Nagyot nézhetnek a magyar borászok: rengeteg új bor kerülhet veszélybe

agrarszektor.hu
A Nébih Budaörsi úti telephelyén december 8. és január 2. között rekonstrukciós munkálatok zajlanak majd. A hivatal felhívja az ügyfelei figyelmét, hogy 2023-ban lezárt vizsgálatra kizárólag a november 24-ig beérkezett minták esetén lesz lehetőség, a pezsgők esetében pedig rendhagyó eljárásrend lép életbe. A hivatal január 3-tól újra a megszokott rend szerint várja majd ügyfeleit.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A folyamatos stabil munkavégzés biztosítása érdekében az ivóvíz és tűzi vízhálózat átfogó felújítására kerül sor a Nébih Budaörsi úti telephelyén, mely a borászati laboratóriumi részleget is érinti. A laboratóriumi munkavégzés, valamint a mintaátvétel szüneteltetésével is járó munkálatok, az ügyforgalom figyelembevételével, az év végi időszakban történnek - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Nébih értesíti az ügyfeleit, hogy a minták leadására az alábbi helyszíneken lesz lehetőség:

  • december 8-ig: 1118 Budapest, Higany u. 2.,
  • december 9. és 18. között: 1095 Budapest, Mester utca 81.

A közelgő ünnepi időszakra való tekintettel a pezsgő, minőségi pezsgő, valamint az illatos minőségi pezsgők forgalomba hozatala kapcsán a Nébih rendhagyó eljárásrendet vezet be. E termékkör kérelmeit a november 24. után beérkezett minták esetén az alábbi paraméterek eredményeit tartalmazó (akár nem akkreditált) laboratóriumi jegyzőkönyvvel tudja a laboratórium befogadni:

  • tényleges alkoholtartalom;
  • összes cukortartalom: glükózban, fruktózban, szacharózban kifejezve;
  • összes savtartalom (g/l borkősavban kifejezve);
  • illósavtartalom (g/l ecetsavban kifejezve);
  • összes kén-dioxid-tartalom (mg/l);
  • szén-dioxid (túlnyomás barban 20 °C-on).

Az érzékszervi vizsgálat továbbra is a Nébih laboratóriumában történik. Ezek alapján kerül sor a forgalomba hozatali azonosító kiadására.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?