Nagy változás jöhet a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet itthon

Nagy változás jöhet a boltokban: egyre több ilyen élelmiszer lehet itthon

agrarszektor.hu
Megjelent az 1/2024. (I.9.) kormányrendelet az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről. A jogszabály értelmében az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek a forgalmazástól számított 2 hónapig figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük, amennyiben egy termék kiszerelése csökkent az elmúlt időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A most megjelent új kormányrendelet újabb feladatot ró az élelmiszerkereskedőkre. A rendelkezések értelmében ugyanis az 1 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező élelmiszerkereskedőknek figyelemfelhívó tájékoztatót kell kihelyezniük (a forgalmazástól számított 2 hónapig), amennyiben egy termék kiszerelése csökkent a 2020. január 1. és 2023. július 1. között gyártottakhoz képest - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az élelmiszergyártók kötelezettségei a rendelet alapján, az élelmiszerkereskedők és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása a termék kiszerelésének csökkenéséről és a korábbi kiszerelési egységek esetleges kivezetéséről a termék kísérő dokumentációjában vagy más módon írásban. Nem köteles a kereskedő a tájékoztatást kihelyezni abban az esetben, ha az új, kisebb kiszerelési egység gyártó általi bevezetésére a korábbi kiszerelési egységek 6 hónapon belül történő kivezetése nélkül kerül sor, és a korábbi kiszerelési egységeket a kereskedő továbbra is forgalmazza.

Mulasztás esetén a fogyasztóvédelmi hatóság termékenként 1 millió forintos közigazgatási bírságot szabhat ki. A rendelet 2024. február 1-jén lép hatályba. A kormányrendelet pontos szövege itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?