Itt a kormány terve: változhat a jogosítványok megszerzése itthon

Itt a kormány terve: változhat a jogosítványok megszerzése itthon

agrarszektor.hu
Nagy változtatást tervez a kormány a jogosítványok megszerzésénél: úgy írnák át a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet, hogy már a B kategóriás vezetői engedéllyel is megszerezhető legyen a C és a CE kategóriás vezetői engedély. A módosítás oka, hogy gépkocsivezető-hiány alakult ki a fuvarozói piacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Átírná a kormány a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló rendeletet. A változtatás lényege az lenne, hogy a jövőben már B kategóriás vezetői engedéllyel megszerezhető lenne a C és CE kategóriás vezetői engedély, lerövidülne az ahhoz kapcsolódó képzési idő, illetve csökkennének a költségek is - írta meg a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter által jegyzett, április 29-ig társadalmi egyeztetésre szánt tervezetben az is szerepel, hogy a változtatás a vezetői engedélyekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az indoklás szerint a tervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy egy kombinált, C és CE kategóriákat egyszerre magába foglaló tanfolyamot B kategóriás vezetői engedéllyel is el lehessen kezdeni, így annak eredményeként megszerezni a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő C és CE kategóriás vezetői engedélyt. A tervezet szerint ha rövidül a képzési idő és csökken a költség, az lehetővé teszi, hogy a képzésben résztvevők gyorsabban munkába állhassanak, ezzel csökkentve a fuvarozói piacon kialakult gépkocsivezető-hiányt. Jelenleg a C és E kategóriás jogosítványt nem lehet egyszerre megszerezni, illetve a CE kategória feltétele az érvényes “B” és “C” kategóriás, nem kezdő vezetői engedély.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?