Őrület, ami itthon zajlik: ennyiért szerezhetsz traktoros jogsit Magyarországon

Őrület, ami itthon zajlik: ennyiért szerezhetsz traktoros jogsit Magyarországon

agrarszektor.hu
A gazdaságnak és az iparnak egyre kevésbé van olyan ágazata, ahol ne használnának valamiféle erő- vagy munkagépet. És bár ezen gépek kezeléséhez korábban elég volt egy megfelelő igazolvány megléte, 2022 óta törvény írja elő, hogy az ilyen típusú járművek vezetése is jogosítványhoz kötött. Ez pedig azt jelenti, hogy a traktorok, kombájnok és önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell ezek operátorának a megfelelő jogosítvánnyal. De mennyibe is kerül ezen dokumentum megszerzése napjainkban? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár az utóbbi években egyre erősödnek az autóellenes hangok Európában és a világban, azt senki sem vitatja, hogy a modern mezőgazdaság nem létezhet a különféle speciális járművek nélkül, legyen szó a különféle általános talajműveletek és a vetés során használt traktorokról, a növényvédelem önjáró permetezőgépeiről, vagy éppen a betakarítógépekről, kombájnokról. Ezek vezetéséhez, kezeléséhez azonban különleges képzettségre, és az ennek meglétét igazoló dokumentumra van szükség. A traktor (mezőgazdasági vontató) vagy más lassú jármű (amelynek közúton a legnagyobb megengedett sebessége 25 km/óra lehet, ide értve a kombájnok és permetezőgépek többségét) vezetése során az embernek legalább egy B kategóriás (nemzetközi) jogosítvánnyal kell rendelkeznie, amint arról korábban Pető Attila, a Kreszprofesszor is beszélt az Agrárszektornak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel vezethetjük a traktort az utakon?

A B kategóriás jogosítvány azonban csak arra jogosítja fel tulajdonosát, hogy maximum 3500 kg össztömegű személy- és tehergépkocsit vezessen, amelyben a vezetői ülésen kívül maximum 8 állandó ülőhely van. Emellett a B kategóriás jogosítvány birtokában vezethető még olyan járműszerelvény is, amely egy ilyen gépkocsiból és egy legfeljebb 750 kg össztömegű pótkocsiból áll. Valamint olyan járműszerelvény is vezethető, ami egy ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból áll, ha a pótkocsi legnagyobb össztömege nem haladja meg a gépjárműét, illetve, ha az összekapcsolt járművek össztömege nem haladja meg a 3500 kg-t. A B kategóriás jogosítvány tulajdonosa vezethet továbbá mezőgazdasági vontatót, lassú járműt nehéz pótkocsival, de állati erővel vontatott járművet is, egyebek mellett.

A B kategóriás jogosítvány megszerzése azonban egyre drágább lett, a Telex legutolsó információi szerint mostanra már könnyen meghaladhatja a félmillió forintot is egy ilyen dokumentum megszerzése. A drasztikus áremelkedés hátterében részben a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) tavaly nyári átalakítása, részben pedig a benzinárstop eltörlése és a szervizdíjak emelkedése áll. Emellett egyre jellemzőbb az is, hogy kevesebben szerzik meg a vizsgához szükséges rutint a kötelezően előírt 30 gyakorlati óra alatt, és emiatt mind többen kényszerülnek - az ugyancsak megdrágult - pótórák igénybevételére a jogosítvány megszerzése során, amint arról a napokban a Totalcar is beszámolt.

Milyen más opcióink vannak még?

Azoknak azonban, akik mezőgazdasági járműveket és más lassú járműveket akarnak vezetni, más lehetőségek is rendelkezésükre állnak. Ezek közül a legelterjedtebb a T, avagy Traktor kategóriájú jogosítvány, amelyet nemcsak könnyebb, de olcsóbb is megszerezni, mint a B kategóriás általános jogosítványt, a C kategóriás teherautó jogosítványt, illetve az E kategóriás, nehéz pótkocsis jogosítványt, amihez vagy egy B, vagy egy C kategóriás jogosítvánnyal rendelkezni kell, amelyeknek egyéb komoly kritériumai is vannak, nem beszélve ezek anyagi vonzatáról. Ezzel szemben egy T kategóriás jogosítvány megszerzéséhez jóval kevesebb feltételnek kell eleget tennie az embernek:

  • betöltött 15,5 életév;
  • minimum alapfokú iskolai végzettség megléte, melyet az említett vagy magasabb iskolai végzettséget tanúsító okmánnyal kell igazolni;
  • írásbeli nyilatkozattal, amely alapján az ember a 35/2000. (XI. 30.) BM rendeletben meghatározott közlekedésbiztonsági feltételeknek megfelel.

Az ember a T (nemzeti) kategóriás jogosítvány birtokában mezőgazdasági vontatót és két nehéz pótkocsit, valamint lassú járművet és pótkocsit vezethet. A jogosítvány megszerzéséhez a képzés körülbelül 80 órát foglal magába, amelynek során a hallgató elsajátítja a szükséges özlekedési ismereteket, a járművezetés elméletét, a szerkezeti és üzemeltetési ismereteket, a szükséges munkavédelmi és tűzvédelmi ismereteket, valamint a biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés főbb tudnivalóit. Ezen kívül a képzés során a hallgatónak gyakorlati foglalkozásokon is részt kell vennie: ide tartozik az alapoktatás és a forgalmi oktatás, amelynek során a hallgató városi, országúti és könnyű terepen is jártasságot szerez a jármű vezetését illetően. A T kategóriás jogosítvány megszerzése hozzávetőlegesen 300-400 ezer forint között mozog. Az Agrárszektor által megkérdezett, ilyen képzést biztosító autósiskolák ugyanakkor arról számoltak be, hogy ennél a kategóriánál jóval kevésbé jellemző a pótórák igénybevétele, mivel a hallgatók java családi gazdaságból jön, és már korábban is vezetett ilyen járműveket, igaz, akkor még papírok nélkül. Mint mondták, a legtöbben nem nulláról kezdik az elméleti és gyakorlati képzést, ami jelentősen le tudja egyszerűsíteni a dolgokat.

A szakképzésben is vannak lehetőségek

A mezőgazdasági gépek vezetését lehetővé tevő másik megoldás az úgynevezett aranykalászos gazda képzésekben rejlik. Ezen a szakképzési formák ugyanis gyakran járnak ingyenes mezőgazdasági gépkezelői jogosítvánnyal, más néven zöld traktoros kiskönyvvel. Ennek birtokában az ember jogosult 37 kW feletti teljesítményű traktor, illetve 2 méter feletti vágóasztal szélességű önjáró mezőgazdasági betakarítógép (kombájn) vezetésére, valamint fejő- és tejfeldolgozó gép, baromfi keltető gép kezelésére is. Ez azonban nem jár automatikusan a bizonyítványhoz, a hallgatónak a sikeres vizsga után külön kell igényelnie azt az illetékes kormányhivatalnál. Az aranykalászos gazda képzések elvégzésének előfeltétele egy legalább B kategóriás jogosítvány megléte. Ezeknek a képzéseknek az általános ára 150-160 ezer forintra taksálható. Fontos megjegyezni, hogy ezek a képzések korábban csak úgynevezett gépkezelői igazolványt adtak, ez azonban az elmúlt időszakban megváltozott, és 2022 óta ezen gépek vezetéséhez gépkezelői jogosítványra van szükség, amelyet egyébként a különféle kurzusok biztosítanak is.

A megfelelő jogosítvánnyal rendelkezés azonban csak egy kritérium, amelynek eleget kell tennie az embernek, ha közúti forgalomban szeretne mezőgazdasági, vagy lassú járművel haladni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a következő hetekben jócskán megnövekedhet az utakon a mezőgazdasági járművek száma, ahogy lassan megkezdődnek a tavaszi munkák a földeken. Ezzel kapcsolatban a legfrissebb szabályozás itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?