Sokan csak így szállíthatnak kutyát, macskát: itt a szabályozás, ezt jó tudni

Sokan csak így szállíthatnak kutyát, macskát: itt a szabályozás, ezt jó tudni

agrarszektor.hu
Különböző szabályok vonatkoznak a kisállatok szállítására, annak függvényében, hogy kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal történik-e a mozgatás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a kereskedelmi célú szállításra vonatkozó többletszabályokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mi minősül kereskedelmi célú szállításnak? Minden olyan szállítás, amely nem felel meg a nem kereskedelmi célú szállítás kritériumainak, tehát ha

  • az állatok száma meghaladja az ötöt;
  • a szállítás az állat(ok) felett gyakorolt tulajdonjog változtatására irányul (akkor is, ha ingyenesen történik!);
  • és az állatok szállítását nem kíséri tulajdonos vagy tulajdonos által írásban feljogosított személy a szállítás idején, vagy az azt követő/ megelőző legfeljebb 5 napon belül.

Kereskedelmi célú kutya, macska, vadászgörény szállítmányt csak a megfelelő állategészségügyi feltételei mellett lehet indítani. Ezek közé tartozik az állat jelölés, regisztráció és azonosítás, vagyis

  • egyedi ISO kompatibilis mikrochippel történő azonosítás;
  • EU kisállat útlevél;
  • Regisztráció a PetVetData/Ebregiszter hatósági adatbázisaiban.

Ezen kívül szükséges az is, hogy meglegyenek az állategészségügyi kezelések és vizsgálatok. Ezek a következők:

  • Érvényes veszettség elleni védőoltás (15 hetesnél fiatalabb, érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező kutya/macska/vadászgörény csak az ezt kifejezetten engedélyező tagállamokba szállítható! Részletes információk ezen és ezen a linken találhatók.
  • Galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelés a Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén.
  • Hatósági állatorvos által végzett azonosság ellenőrzés és szükség esetén klinikai vizsgálat a szállítást megelőző 48 órán belül.

Ezen kívül rendelkezni kell állategészségügyi bizonyítvánnyal, és gondoskodni kell az előjelentésről is, vagyis

  • a TRACES rendszerben kiállított EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány („CANIS-FELIS-FERRETS-INTRA, 2021/403/EU rendelet I. melléklet 38. fejezetében meghatározottak szerint;
  • és hatósági előjelentéssel a szállítást megelőző 72 órával.

Honnan lehet kereskedelmi célú kutya, macska és vadászgörény szállítmányokat indítani külföldre?

Kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányát a következő létesítményekből lehetséges indítani külföldre:

1. Kutya születési létesítménye: Kutyatenyésztés nyilvántartás köteles tevékenység, engedélyre nincs szükség. Bejelentett, nyilvántartásba vett, FELIR azonosítóval rendelkező kutyatenyésztőtől lehetséges szállítmányt indítani. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

  • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztése - tevékenység azonosító;
  • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztő - létesítmény azonosító.

2. EU engedélyezett kutya gyűjtőállomás: Amennyiben a feladás helye nem azonos a születési hellyel, úgy a szállítmányt kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomásról szükséges indítani. A gyűjtőállomás olyan létesítmény, ahol egynél több létesítményből, születési helyről származó kutyát gyűjtenek össze, majd azokat egy szállítmányként értékesítik külföldre (Európai Uniós tagállamba vagy harmadik országba).
Gyűjtőállomás üzemeltetése engedélyköteles tevékenység. A gyűjtőállomás engedélyezését a létesítmény helye szerint területileg illetékes vármegyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró főosztálya végzi. Az engedélyezési eljárás során, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben, valamint au EU-n belüli szállításhoz kötelezően használt TRACES rendszerben. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

  • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - tevékenység azonosító,
  • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - létesítmény azonosító,
  • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelme (üzlet nélkül) - tevékenység azonosító.

3. EU engedélyezett állatmenhely: A menhelyi kutyák más tagállamba történő szállítása állategészségügyi szempontból kereskedelmi célú szállításnak minősül, mert a tulajdonjog átruházására irányul, ezért a 2021. április 21-én életbe lépő új szabályzás miatt a menhelyet engedélyeztetni kell a megyei kormányhivatalnál.  Amennyiben menhelyről külföldre kívánnak szállítanak kutyát, macskát, vadászgörényt, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal főosztályának a etvékenység megkezdése előtt engedélyeznie szükséges a létesítményt. Az engedélyezési eljárás során, a vármegyei kormányhivatal rögzíti a menhely adatait a FELIR rendszerben. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

  • EU menhely engedély a szállítmányok indulási létesítményére,
  • Állatmenhely üzemeltetése - tevékenység azonosító,
  • Állatmenhely üzemeltetése - létesítmény azonosító.

Kiemelten fontos az előjelentés és az állategészségügyi bizonyítvány megléte

Élőállatok kereskedelmi célú szállítmányai kizárólag a feladás helye szerint illetékes hatósági állatorvos felügyeletével indíthatók. A hatósági állatorvos a TRACES-NT rendszerben a feladó gazdasági szereplő által rögzített adatokat ellenőrzi, jóváhagyja, majd állategészségügyi bizonyítványt állít ki a szállított állatokról, amely a szállítás során kíséri a szállítmányt. A szállítmányért felelős személy köteles az utazás tervezett kezdete előtt legalább 72 órával előjelentést küldeni a szállítmányról a járási főállatorvosnak.

Az előjelentésnek tartalmaznia kell a szállítandó állatok faját, mikrochip számát, kisállat útlevél számát, a születési dátumát (amely a kisállatútlevélben és a hivatalos eb adatbázisban szerepel), az utolsó veszettségelleni oltás dátumát, valamint a tenyésztő FELIR azonosítóját. A szállítmány indítását megelőző 48 órán belül a szállítmányt indító hatósági állatorvos azonosság ellenőrzésnek és szükség esetén klinikai vizsgálatnak veti alá a szállítmányban szereplő állatokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?