Sokan csak így szállíthatnak kutyát, macskát: itt a szabályozás, ezt jó tudni

Sokan csak így szállíthatnak kutyát, macskát: itt a szabályozás, ezt jó tudni

agrarszektor.hu
Különböző szabályok vonatkoznak a kisállatok szállítására, annak függvényében, hogy kereskedelmi vagy nem kereskedelmi céllal történik-e a mozgatás. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összegyűjtötte a kereskedelmi célú szállításra vonatkozó többletszabályokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mi minősül kereskedelmi célú szállításnak? Minden olyan szállítás, amely nem felel meg a nem kereskedelmi célú szállítás kritériumainak, tehát ha

 • az állatok száma meghaladja az ötöt;
 • a szállítás az állat(ok) felett gyakorolt tulajdonjog változtatására irányul (akkor is, ha ingyenesen történik!);
 • és az állatok szállítását nem kíséri tulajdonos vagy tulajdonos által írásban feljogosított személy a szállítás idején, vagy az azt követő/ megelőző legfeljebb 5 napon belül.

Kereskedelmi célú kutya, macska, vadászgörény szállítmányt csak a megfelelő állategészségügyi feltételei mellett lehet indítani. Ezek közé tartozik az állat jelölés, regisztráció és azonosítás, vagyis

 • egyedi ISO kompatibilis mikrochippel történő azonosítás;
 • EU kisállat útlevél;
 • Regisztráció a PetVetData/Ebregiszter hatósági adatbázisaiban.

Ezen kívül szükséges az is, hogy meglegyenek az állategészségügyi kezelések és vizsgálatok. Ezek a következők:

 • Érvényes veszettség elleni védőoltás (15 hetesnél fiatalabb, érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező kutya/macska/vadászgörény csak az ezt kifejezetten engedélyező tagállamokba szállítható! Részletes információk ezen és ezen a linken találhatók.
 • Galandféreg (Echinococcus multilocularis) elleni kezelés a Finnországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, valamint Máltára történő utaztatás esetén.
 • Hatósági állatorvos által végzett azonosság ellenőrzés és szükség esetén klinikai vizsgálat a szállítást megelőző 48 órán belül.

Ezen kívül rendelkezni kell állategészségügyi bizonyítvánnyal, és gondoskodni kell az előjelentésről is, vagyis

 • a TRACES rendszerben kiállított EU-n belüli állategészségügyi bizonyítvány („CANIS-FELIS-FERRETS-INTRA, 2021/403/EU rendelet I. melléklet 38. fejezetében meghatározottak szerint;
 • és hatósági előjelentéssel a szállítást megelőző 72 órával.

Honnan lehet kereskedelmi célú kutya, macska és vadászgörény szállítmányokat indítani külföldre?

Kedvtelésből tartott állatok kereskedelmi célú szállítmányát a következő létesítményekből lehetséges indítani külföldre:

1. Kutya születési létesítménye: Kutyatenyésztés nyilvántartás köteles tevékenység, engedélyre nincs szükség. Bejelentett, nyilvántartásba vett, FELIR azonosítóval rendelkező kutyatenyésztőtől lehetséges szállítmányt indítani. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztése - tevékenység azonosító;
 • Kutya, macska, vadászgörény tenyésztő - létesítmény azonosító.

2. EU engedélyezett kutya gyűjtőállomás: Amennyiben a feladás helye nem azonos a születési hellyel, úgy a szállítmányt kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomásról szükséges indítani. A gyűjtőállomás olyan létesítmény, ahol egynél több létesítményből, születési helyről származó kutyát gyűjtenek össze, majd azokat egy szállítmányként értékesítik külföldre (Európai Uniós tagállamba vagy harmadik országba).
Gyűjtőállomás üzemeltetése engedélyköteles tevékenység. A gyűjtőállomás engedélyezését a létesítmény helye szerint területileg illetékes vármegyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró főosztálya végzi. Az engedélyezési eljárás során, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal rögzíti a gyűjtőállomás adatait a FELIR rendszerben, valamint au EU-n belüli szállításhoz kötelezően használt TRACES rendszerben. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - tevékenység azonosító,
 • Kutya, macska, vadászgörény gyűjtőállomás üzemeltetés - létesítmény azonosító,
 • Kedvtelésből tartott állatok kereskedelme (üzlet nélkül) - tevékenység azonosító.

3. EU engedélyezett állatmenhely: A menhelyi kutyák más tagállamba történő szállítása állategészségügyi szempontból kereskedelmi célú szállításnak minősül, mert a tulajdonjog átruházására irányul, ezért a 2021. április 21-én életbe lépő új szabályzás miatt a menhelyet engedélyeztetni kell a megyei kormányhivatalnál.  Amennyiben menhelyről külföldre kívánnak szállítanak kutyát, macskát, vadászgörényt, a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal főosztályának a etvékenység megkezdése előtt engedélyeznie szükséges a létesítményt. Az engedélyezési eljárás során, a vármegyei kormányhivatal rögzíti a menhely adatait a FELIR rendszerben. Az alábbi tevékenységekre vonatkozóan kell engedéllyel, FELIR tevékenység és létesítmény azonosítóval rendelkezni:

 • EU menhely engedély a szállítmányok indulási létesítményére,
 • Állatmenhely üzemeltetése - tevékenység azonosító,
 • Állatmenhely üzemeltetése - létesítmény azonosító.

Kiemelten fontos az előjelentés és az állategészségügyi bizonyítvány megléte

Élőállatok kereskedelmi célú szállítmányai kizárólag a feladás helye szerint illetékes hatósági állatorvos felügyeletével indíthatók. A hatósági állatorvos a TRACES-NT rendszerben a feladó gazdasági szereplő által rögzített adatokat ellenőrzi, jóváhagyja, majd állategészségügyi bizonyítványt állít ki a szállított állatokról, amely a szállítás során kíséri a szállítmányt. A szállítmányért felelős személy köteles az utazás tervezett kezdete előtt legalább 72 órával előjelentést küldeni a szállítmányról a járási főállatorvosnak.

Az előjelentésnek tartalmaznia kell a szállítandó állatok faját, mikrochip számát, kisállat útlevél számát, a születési dátumát (amely a kisállatútlevélben és a hivatalos eb adatbázisban szerepel), az utolsó veszettségelleni oltás dátumát, valamint a tenyésztő FELIR azonosítóját. A szállítmány indítását megelőző 48 órán belül a szállítmányt indító hatósági állatorvos azonosság ellenőrzésnek és szükség esetén klinikai vizsgálatnak veti alá a szállítmányban szereplő állatokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?