Így ellenőrzik mostantól a húsokat Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

Így ellenőrzik mostantól a húsokat Magyarországon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2025/1447 végrehajtási rendelete, amely módosítja az emberi fogyasztásra szánt állati eredetű termékeken végzendő hatósági ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat. A rendelet kiterjeszti a vadfeldolgozó létesítményekre is az egységes ellenőrzési előírásokat, miután a 853/2004/EK rendelet módosításai alapján ezekben is fogadhatóak és kezelhetőek bizonyos vágott termékek.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

A rendelet tisztázza az élelmiszerláncra vonatkozó információk ellenőrzését, valamint a vágás előtti élőállat-vizsgálatot milyen hatósági képviselőnek kell végeznie, a korábbi kétértelműségek megszüntetésére. A vágás utáni húsvizsgálati eljárásoknál csak a kockázatot jelző jelekre alapozott, releváns bemetszéses és tapintásos vizsgálatokat írja elő, ezzel csökkentve a keresztszennyeződés veszélyét - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbá módosítja az állatbetegségek uniós szintű listájára és a mentes státuszú területekre vonatkozó hivatkozásokat, hogy az naprakész legyen a kapcsolódó végrehajtási rendeletek tükrében. Összességében a rendelet szigorúbb, átláthatóbb és egységesebb hatósági ellenőrzési rendszert vezet be az állati eredetű élelmiszereknél. Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2025.07.21.) követő huszadik naptól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?