2017. november 23. csütörtök Kelemen, Klementina

Hírek - Terménypiac

Bioetanolgyáraknál landol a tolnai kukorica zöme

Bioetanolgyárak vásárolják fel kukoricatermés nagy részét Tolna megyében. A tolnai hozamok az idén meghaladták a hektáronkénti nyolc tonnát, de így is elmaradnak a 9,3 tonnás tavalyi rekordtól.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Összesen 79 504 hektáron termeltek kukoricát Tolna megyében az idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint. A terület 98 százalékán összesen 626 369 tonna takarmánynövényt takarítottak be eddig.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!


A Tolna megyei, 8,08 tonnás hektáronkénti termésátlag országosan a legmagasabb, bár elmarad a tavalyi kiugró, 9,3 tonnás átlagtól - mondta Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei igazgatója az MTI-nek. Az idei eredményt az aszályos időjárás ellenére sikerült elérniük a megye gazdálkodóinak úgy, hogy május vége és szeptember között kevés csapadék hullott. A várakozáson felüli termés inkább a technológiának és a kukoricafajtáknak köszönhető - tette hozzá az igazgató.

A betakarított termés minősége is jó, és egyetlen mintavétel sem mutatott ki aflatoxin-fertőzést. A NAK adatai szerint a termelők 45 ezer forint körüli tonnánkénti áron tudják értékesíteni a takarmánynövényt. A termés kisebb részét az állattenyésztésben használják fel, illetve Olaszországba és a jugoszláv térségbe exportálják, mintegy háromnegyedét kereskedőkön keresztül a két hazai bioetanolgyár vásárolja meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu