Nyilatkoztak a szakemberek: az uniós idénymunkások mozgását biztosítani kell

Nyilatkoztak a szakemberek: az uniós idénymunkások mozgását biztosítani kell

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság európai társadalmi partnerei, a GEOPA-COPA és EFFAT közös nyilatkozatot adtak ki az európai országokból származó szezonális munkavállalók elhelyezéséről az Európai Unióban.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A COVID-19 terjedése egész Európában közegészségügyi veszélyt jelent minden gazdasági ágazat számára. A mezőgazdasági ágazat a gazdaság egyik alapvető ágazata. A mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági dolgozók ma minden eddiginél fontosabbak, mivel hatalmas területeken kell, hogy termeljenek és szállítsanak annak biztosítása érdekében, hogy az európai élelmiszerlánc a fogyasztók érdekében megfelelően működjön, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetr?l, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A mezőgazdaság továbbra is jelentős foglalkoztató, az Európai Unió teljes foglalkoztatásának csaknem 4%-át teszi ki. A termelés természetes ciklusoknak van kitéve. Mint ilyen, a termelés ütemét a betakarítás időszakában a munkaterhelés csúcsai jellemzik. Ezek az ütemezési igények rendkívül rugalmas munkaerő szükséglethez vezetnek. A vírusfertőzés kockázata azonban közvetlenül befolyásolja a munkavállalók, nevezetesen a szezonális munkavállalók elérhetőségét az ágazatban. Ezért biztosítani kell, hogy az egészséges idénymunkások, akik egy másik EU-tagállamba kívánnak utazni, gyakorolhassák az országok közötti szabad mozgás jogát, amint azt az Európai Bizottság erről szóló iránymutatásai megállapítják.

Ennek érdekében az Európai Unióban működő mezőgazdasági szervezetek munkáltatói csoportja, a GEOPA-COPA, valamint az Élelmezési, Mezőgazdasági és Idegenforgalmi Ágazati Szakszervezetek Európai Szövetsége, az EFFAT egyetértenek abban, hogy az EU-ból származó szezonális munkavállalóknak át kell tudniuk lépni a határokat, hogy munkahelyüket elérhessék.

Mindezek fényében a biztonságos termelés érdekében felhívja a figyelmet, hogy a munkáltatóknak garantálniuk kell a nemzeti hatóságok által meghatározott társadalmi távolságtartási szabályokat, valamint az egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseket mind a munkakörnyezetben, mind a munkavállalók elhelyezésével kapcsolatban. Amikor a munkáltató szállítja a dolgozót a szállásról a munkahelyre, gondoskodni kell arról, hogy a szállítóeszközbe való beszállás előtt megvizsgálják az összes munkavállaló testhőmérsékletét és biztosítsanak maszkot, kesztyűt és egyéb higiéniai felszerelést. A munkáltatóknak - az illetékes hatóságok által biztosított információk felhasználásával - olyan nyelven kell tájékoztatniuk a munkavállalókat, amelyen képesek teljes körűen megérteni a meglévő védelmi rendelkezéseket.

A munkáltatóknak a meglévő szabályoknak megfelelően ingyenesen kell biztosítaniuk a munkavállalók részére védőfelszerelést (maszkok, kesztyűk stb.) és higiéniai termékeket (víz, szappan, mosó- és fertőtlenítőszer). Ha a munkáltató felelős az idénymunkások elhelyezéséért, akkor garantálniuk kell, hogy a társadalmi távolságtámogatást és az összes egyéb egészségügyi és higiéniai szabályt a nemzeti előírásokkal összhangban alkalmazzák.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?