Súlyos jelentés: a koronavírus-válság az amerikai mezőgazdaságot sem kíméli

Súlyos jelentés: a koronavírus-válság az amerikai mezőgazdaságot sem kíméli

agrarszektor.hu
Pusztító hatással bír az Amerikai Egyesült Államokban a koronavírus-válság a mezőgazdasági árakra és a mezőgazdasági jövedelmekre. Egy amerikai egyetem értékelést készített a járvány mezőgazdaságra gyakorolt hatásairól és ezek következményeiről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Egyesült Államokban a Missouri Egyetem (FAPRI) értékelést készített a koronavírus-pandémia következményeiről a mezőgazdasági árakra és a gazdaságok jövedelmére. És a kilátások annak ellenére is sötétek, hogy az amerikai gazdálkodóknak széles körű állami támogatást nyújtottak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A mezőgazdasági árak ebben az évben hirtelen esni kezdtek a koronavírus válság miatt, és majdnem egynegyedével lenyomták a mezőgazdasági jövedelmet.

Sok termelő már most nagy bajban van, amit az elhúzódó koronavírus válság tovább súlyosbít. Az állami támogatások ellensúlyozhatják a mezőgazdasági ágazat veszteségeinek egy részét, mondta Pat Westhoff, a FAPRI igazgatója. Donald Trump amerikai államelnök 16 milliárd dolláros támogatásról tett ígéretet, de a kormánynak még nem kell nyilatkoznia, hogyan kerül a pénz felosztásra a termelők között.

A FAPRI elemzői szerint a COVID-19 lehetséges hatása a mezőgazdaságra alapvetően függ a járvány hosszától és intenzitásától. Az elemzés fő makrogazdasági feltételezései a gazdaság éles és jelentős visszaesését mutatják 2020-ban, a legnagyobb visszaesés pedig a második negyedévben. A forgatókönyv "V-alakú" recessziót feltételez, amelyben a piac gyorsan felépül. Az ilyen eredmény valószínűleg a közegészségügyi válság gyors befejezésétől és a jelenlegi gazdasági korlátoktól függ. Ha a koronavírus 2021-ig is korlátozza a gazdasági tevékenységeket, a recesszió sokkal mélyebbre mehet és hosszabb ideig tarthat. A fogyasztói kiadásokat nagyon negatívan befolyásolja a munkanélküliség növekedése és a gazdasági tevékenység korlátozása. Az Egyesült Államokban a fogyasztói kiadások ilyen mértékű csökkenését utoljára 2009-ben, a nagy recesszió idején látták.

A fenti "optimista COVID forgatókönyv" alapján, a FAPRI tudósai arra a következtetésre jutottak, hogy a növényi termékek ára 5-10%-kal esik vissza a 2020/21-es gazdasági évben. A 2019/20-os gazdasági év gabonaáraira gyakorolt hatást korlátozza az a tény, hogy a termelés nagy részét a válság kezdete előtt értékesítették. Ez különösen igaz a búzára. Mivel az árak csökkenése valamennyi kultúrát érinti, az új 2020/21-ös gazdasági évre vonatkozó területmozgások meglehetősen kicsik, állítja a FAPRI. A kukoricaárak viszonylag nagy csökkenése miatt a kukorica területe valószínűleg kissé csökken.

A legfontosabb növényekre gyakorolt árhatás általában jelentősebb a 2020/21-es gazdasági évben, mint a 2019/20-os gazdasági évben, bár feltételezhető, hogy a gazdasági fellendülés ebben az évben kezdődik. A nettó mezőgazdasági jövedelem 2020-ban mintegy 20 milliárd dollárral, vagyis alig 20%-kal csökken, figyelembe véve az állami támogatásokat és az alacsony termelési költségeket. A tudósok szerint a mezőgazdasági jövedelem 2021-ben feltételezően fellendül, 2022-re visszatér az alapértékre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32