Agrárközgazdász mesterszak és Agrár- és üzleti digitalizáció alapszak indul a Debreceni Egyetemen

Agrárközgazdász mesterszak és Agrár- és üzleti digitalizáció alapszak indul a Debreceni Egyetemen (x)

agrarszektor.hu
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara két új képzést indít 2022 szeptembertől nappali és levelező tagozaton, melyekre február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon az általános felsőoktatási felvételi eljárásban. A mezőgazdasági termelés gazdasági hatékonyságának és versenyképességének fokozása, valamint az agrárinformatika és a digitalizáció elterjedése egyaránt indokolja e szakok mielőbbi indítását, melyre nagy szüksége van a hazai agráriumnak.

Két új, eddig nem létező hiánypótló alap- és mesterszakot indít 2022 szeptemberi kezdéssel, nappali és levelező tagozaton a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara (DE GTK). Mind az Agrárközgazdász mesterszaknak (MSc; 4 félév), mind az Agrár- és üzleti digitalizáció alapszaknak (BSc; 7 félév) a Debreceni Egyetem a szakalapítója. A sikeres szaklétesítést követően a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) támogató véleménye alapján az Oktatási Hivatal (OH) nyilvántartásba vette és engedélyezte a szakok indítását. Jelenleg ilyen szakok nem futnak egyik hazai felsőoktatási intézményben sem, annak ellenére, hogy a világon minden nagyobb agrárfelsőoktatással és/vagy gazdaságtudományokkal foglalkozó egyetemen találkozunk ezekkel a képzésekkel. Az alap- és a mesterszak hazai indítását az is indokolja, hogy az élelmiszergazdaságot, a mezőgazdasági termelési folyamatokat mélységében és összefüggésében nem ismerő ún. "általános közgazdász, illetve informatikus" nem, vagy csak korlátozottan alkalmas a napi szinten jelentkező gyakorlati jellegű üzemgazdászi és agrárinformatikai jellegű feladatok ellátására.

 

Napjaink agrárvilágában a gazdasági hatékonyság és a versenyképesség, valamint a digitalizáció a fejlesztési stratégiák fő pillérei, ezért az agráriumban a fenntartható fejlődés elképzelhetetlen a képzett agrárközgazdászok és agrárinformatikusok aktív és felelősségteljes közreműködése nélkül. A végzettek elsődleges felvevő piacát a hazai közép- és nagyméretű gazdaságok adják, melyek jellemzően a vidéki térségekben működnek, így az itt végzettek is a vidéki értelmiség körét fogják bővíteni. Ide kapcsolódik, hogy a GTK-án folyik alap- és mesterszakon a Vidékfejlesztési agrármérnök képzés is, mely szintén a sikeres gazdasági jellegű képzések közé tartozik. A tapasztalatok szerint a vidéki térségekben található települési önkormányzatoknál, illetve azok agrár érintettségű vállalkozásaiban, illetve a mezőgazdasági jellegű közmunka koordinációjában számos vidékfejlesztési agrármérnök dolgozik.

 

A képzés tartalmi elmeit illetően mindkét szak esetében a gyakorlatiasságra helyeztük a hangsúlyt, így a végzést követően elsősorban a termelő szférában elhelyezendő agrárközgazdászokat és agrárinformatikusokat kívánunk képezni. A levelező képzést úgy szervezzük, hogy a leendő hallgatóinknak a lehető legkevésbé ütközzön a napi munkájukkal, ezért az oktatást mindig péntek délutánra és szombat délelőttre tettük. Mindkét szak részletes leírása megtalálható a DE GTK honlapján és a Felvi.hu-n. Utóbbi egyben a jelentkezés hivatalos felülete is, azaz ide kell feltölteni 2022. február 15-ig a jelentkezési lapot és a szükséges dokumentumokat; tájékoztatott Dr. Szűcs István a Gazdaságtudományi Kar intézetigazgatója, az Agrárközgazdász mesterszak, szakfelelőse.


(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03