Kiderült: egyre több a nő a magyar mezőgazdaságban

Kiderült: egyre több a nő a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Átalakul és egyre fontosabb lesz a nők szerepe a mezőgazdaságban, akiknek az aránya is folyamatosan nő az ágazatban. A trend nemcsak Magyarországra jellemző, világszerte hasonló folyamatok figyelhetőek meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt évben jelentős előrelépés történt a női gazdálkodók érdekeinek képviseletében, és egy sor európai ország után Magyarországon is megalakult az érdekképviseleten belül a gazdasszony tagozat - mondta el Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) kerekasztal-beszélgetésén az OMÉK-on. Az elmúlt időszakban sorra alakultak az országban a Magosz vármegyei gazdasszony tagozatai, és mára már országos lefedettségűvé bővült a hálózat - írta meg a Világgazdaság.

A NAK elnöke szerint a nők jelenléte mindig intenzív volt az agráriumban, de a nehéz, a látványos munkát jellegéből adódóan többnyire a férfiak végezték, a háztáji gazdálkodásban a női kisegítő szerep volt jellemző. Ugyanakkor a világ teljes népességének közel egynegyede vidéken élő nő, ami hatalmas potenciált jelent. A nemzetközi statisztikák azt támasztják alá, hogy az agráriumban dolgozó és vállalkozó nők aránya az egész világon növekedésnek indult, amit Magyarországon is lehet tapasztalni. Az OMÉK keretében megrendezett eseményen Győrffy Balázs elmondta: a nők manapság már jelentős háttérmunkát végeznek az agráriumban: jogi, gazdasági, adminisztratív feladatokat látnak el, rendszerint a hatóságokkal is ők tartják a kapcsolatot, viszik a pénzügyeket. 

A kerekasztal-beszélgetésen kiderült, mennyire változatos módon kerültek a nők olyan helyzetbe, hogy saját gazdaságuk legyen, és abban vezető szerepet töltsenek be. A szülői példa azért általában meghatározó volt. Van, akinek egész gyerekkorát végig kísérte a gazdálkodás, és a közgazdászként döntött úgy, hogy főállásban a mezőgazdasággal fog foglalkozni, volt, akire egy családi tragédia után szakadt rá az állattartó gazdaság, amikor édesapja halála után másnap már az állatszállítást kellett intézni, és olyan is, aki férjével vette át szülei gazdaságát.  

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az elmúlt 10-15 évben olyan dinamikusan változott és változik a gazdasági környezet, olyan mértékben felértékelődött az innováció szerepe, amivel a szüleik annak idején nem találkoztak. Ma egy vezetőnek, akár nő, akár férfi, értenie kell a projektek menedzseléséhez, a finanszírozási kérdésekhez, a gazdálkodás technológia folyamataihoz és az értékesítéshez is. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?