Rengeteg boltot bezárnak itthon: egyre nehezebb lesz a bevásárlás?

Rengeteg boltot bezárnak itthon: egyre nehezebb lesz a bevásárlás?

agrarszektor.hu
A kiskereskedelmi boltok száma az elmúlt pár évben rohamosan csökkent, míg a nagy multinacionális cégek térhódítása elég jelentős. Sok esetben hátrányból indulnak a kiskereskedők, nem könnyítik meg dolgukat - többek között - a megemelkedett energiaárak és bérleti díjak, de a reálbércsökkenés miatti kereslet visszaesés és a kis településekre való visszaszorulás sem. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

4000 kiskereskedelmi egység zárt be 2023 második félévében, így 100 ezer alá csökkent a boltok száma. Két évtizeddel ezelőtt még 37 százalékkal több, 157 ezer üzlet működött az országban. Részben érthetetlen, ami történik, mert a reálbércsökkenés idehaza megállt - reagált Antalffy Gábor Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke a Népszavának. Mint mondta, komoly koncentráció zajlik a kiskereskedelemben, és jól érzékelhető, hogy Magyarországon jelenlévő nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztése megállíthatatlan. Az internetes kereskedelem a magyarországi bolthálózatra komoly hatást gyakorol, ahogyan a KISZOSZ elnöke is közölte, a parfümök, kultúrcikkek esetében a vásárlások jelentős részre már online működik.

A piac kisebb szereplői ezt a versenyt nem bírják

- tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenleg is futó Magyar Falu-program a maga eszközeivel igyekszik erősíteni a kiskereskedelmet a kisebb településeken. Problémát jelent az is, hogy kevés a munkaerő a kiskereskedelemben, a multikkal szemben pedig nehézséget jelent a megemelkedett fizetések kitermelése. Egyéb olyan általános dolgok is problémát okozhatnak, mint az elszabaduló energiaárak, kiemelten az újonnan nagy mértékben emelkedő vízdíjak, melyet szintén nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak kitermelni a vállalkozók.

A KSH felmérése szerint tavaly az élelmiszerboltok száma elérte a 33 ezret. A kiskereskedelmi egységek száma 2023 júniusához képest 2,6 százalék, míg 2022 júniusához mérten 5,2 százalékkal lett kevesebb. A ruházati boltokban a csökkenés jelentősebb volt mert 2023 júniusa és december vége között számuk 6,5 százalékkal csökkent, míg 2022 júniusához mérten 10,6 százalékkal. Ilyen jellegű üzletekből 2023 decemberében 13 700-at tartottak nyilván. Komoly veszteségeket szenvedtek el a számítástechnikai és egyéb, iparcikkek csoportjába tartozó üzletek, amelyek száma fél év alatt 3,7 százalékkal, míg egy év alatt 7,9 százalékkal csökkent, így most 27 100 ilyen bolt van országszerte.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai bolthálózat zsugorodása nem új keletű, és a tavaly történt események beleillenek az elmúlt évtizedek trendjeibe - vélekedett Antalffy Gábor. Németh László szerint azonban a kisboltok a kistelepülésekre szorulnak vissza, mert a városokban található nagy láncokkal szinte reménytelen versenyezni. A szakember szerint a kisboltok helyzetét nehezíti, hogy nagykereskedelmi kiszolgálásuk romlott az elmúlt években, így sok esetben kényszerülnek arra, hogy nagy láncok üzleteiből vásároljanak, szerezzék be áruikat, ám ez üzletileg nagyon nem nyertes pozíció.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?