Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar barackot a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar barackot a piacokon

agrarszektor.hu
Várhatóan emelkedni fog az őszibarack és a nektarin termésmennyisége az Európai Unióban: a négy legnagyobb termelő tagállamnál ugyanis mintegy 15%-os termésnövekedést várnak a szakemberek. Ez azonban még mindig jelentősen el fog maradni az elmúlt öt év átlagától. Magyarországon idén szerencsés éve volt a barackféléknek: a tavaszi fagyok nem okoztak jelentős károkat az ültetvényekben, így átlagos termésre lehet számítani mind az őszibarack, mind a nektarin, de még a kajszibarack viszonylatában is, ami pedig az árakban is megmutatkozott. A hazai őszibarack és a kajszi termelői ára csökkent az elmúlt hetekben a tavalyi év azonos időszakához képest, az import gyümölcsében viszont jelentős növekedés volt megfigyelhető.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió négy vezető őszibarack- és nektarintermelő tagországának (Spanyolország, Olaszország, Görögország és Franciaország) termése várhatóan 15%-kal 2,26 millió tonnára fog emelkedni 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, ám ez még így is 19%-kal fog elmaradni az elmúlt öt év átlagától. A nektarin termése 18%-kal, összesen 1,09 millió tonnára, az őszibaracké 20%-kal, mintegy 990,8 ezer tonnára nőhet, a lapos baracké pedig körülbelül 19%-kal 184,6 ezer tonnára csökkenhet - írta meg az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) az Europêch' adatai alapján. Az elemzés szerint az ipari őszibarack termése 2022-ben 7%-kal lehet kevesebb (606,4 ezer tonna). Az EU legnagyobb őszibarack- és nektarintermelője Olaszország, ahol - a jelentős fagykárral sújtott 2021. évet követően - a friss fogyasztásra termelt mennyiség 43%-kal, összesen 1 millió tonnára nőhet 2022-ben, ebből várhatóan 536,7 ezer tonna lesz a nektarin, és 469,1 ezer tonna az őszibarack. Az ipari felhasználású őszibarack mennyisége 74,7 ezer tonnára tehető, ami 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Spanyolország még a jelentősebb fagykárok ellenére is a második helyen áll e két gyümölcs termesztésében. Az országban az őszibarack és a nektarin termése a tavalyihoz viszonyítva 25%-kal csökkenhet, 714,9 ezer tonnára, ami 41%-kal múlja alul az előző öt év átlagát. A termésből 323 ezer tonna lenne a nektarin, valamint 207,2 ezer tonna az őszibarack. Spanyolország meghatározó termelője az unióban az egyre divatosabb lapos vagy pogácsabaracknak, amelynek betakarított mennyisége azonban 19%-kal lehet kevesebb (184,6 ezer tonna) az idén, mint egy évvel korábban. Az ipari felhasználású őszibarack termését 181,9 ezer tonnára várják a szakértők, ami 47%-os visszaesést jelent idén.

Görögországban az ipari célú őszibarack termelése a várakozások szerint idén 346 ezer tonnára nőhet. Ez 38%-os növekedés lenne a terméskieséses 2021. év után, ugyanakkor ez a termésmennyiség még mindig 12%-kal lenne kevesebb az előző öt év átlagánál. Emellett 209 ezer tonna őszibarack és 144,3 ezer tonna nektarin betakarítását becsülték a szakértők.

Franciaországban a mezőgazdasági minisztérium augusztusi jelentésében 231,4 ezer tonna őszibaracktermést (beleértve a nektarint és az ipari barackot is) jelzett 2022-re. Ez a mennyiség 2021-es évinél 41%-kal, míg a 2017-2021-es évek átlagánál pedig 17%-kal lehet több.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az őszibarack termése az elmúlt öt évben 10 és 37 ezer tonna/év között alakult, őszibarackot 3,8 ezer hektáron termesztenek az országban. Az utóbbi két évben a tavaszi fagyok miatt jelentős terméskiesések voltak, a szakértők szerint idén a fagy nem okozott károkat, a termés meghaladhatja az egy évvel korábbit.

Magyarország őszibarack- és nektarin-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2021-ban: a KSH adatai szerint a behozatal 10,4 ezer tonna, a kivitel 307,9 tonna volt. Az idei év első öt hónapjában az előző év azonos időszakához képest 32%-kal kevesebb (336 tonna) nektarin és 13%-kal kevesebb (310 tonna) őszibarack érkezett az országba.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az őszibarack termelői ára 8%-kal (692 forint/kilogramm) volt alacsonyabb 2022 25-33. hetében, mint egy évvel korábban. Az importból származó őszibarack nagykereskedelmi ára (1277 forint/kilogramm) 27%-kal volt magasabb 2021 17-33. hetében az előző év azonos időszakához képest. A kajszi ára a Budapesti Nagybani Piacon a 33. héten 725 forint/kilogramm volt, ami mintegy 3,3%-kal volt alacsonyabb 2022-ben, mint egy évvel korábban.

Ami az idei kajszitermést illeti, az elmúlt két év gyenge termésátlagához képest a 2022-es év rendkívül kedvezően alakult a magyar kajszi számára. Mivel idén a tavaszi fagyok nem pusztították el a rügyeket és a virágokat, így a szakértők szerint idén 26 ezer tonnás kajszitermés várható Magyarországon. Augusztus elejére a kajszi szedése a termőterület mintegy 83%-án be is fejeződött már, az országos termésátlag 5,7 tonna volt hektáronként.

A barackfélék jövője azonban erősen kérdéses hazánkban. Ahogy azt Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke szerint ugyanis az elmúlt években az élőmunka-igényes, és/vagy az időjárási károk (különösen a tavaszi fagyok) szempontjából kockázatos fajok - így a kajszi, a cseresznye, az őszibarack, és a szamóca - esetében a telepítési kedv erőteljesen megtorpant. A szakember korábban figyelmeztetett, hogy ha az elmúlt évekre jellemző termésveszteségek idén, esetleg jövőre is megismétlődnek, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni az őszibarack és a kajszi termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02