Csak mese, hogy az időjárás teljesít jobban

agrarszektor.hu
Ott vannak a gazdák és az újságírók is. Vita a tavalyi "agrárcsúcsokról".

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem igaz, hogy kizárólag az időjárástól függött a mezőgazdaság tavalyi növekvő teljesítménye az előző évi produktumhoz képest a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint. Az elmúlt évben nem csak a mezőgazdasági eredmény javult egyértelműen, hanem ismét rekordot döntött az agrárkivitel, illetve "szépült" az agrár-beruházási és az agrár-foglalkoztatottsági mutató is. Érdekképviseleti szakértők viszont borúlátóbbak, és szerintük nem beszélhetünk stabil növekedési pályáról a mezőgazdaságban.

Messze nem csak az időjárásnak köszönhető, hogy a mezőgazdaság tavaly jobban teljesített - reagált a közelmúltbeli érdekképviseleti megállapításokra mai sajtótájékoztatóján Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára. Mint ismert, a napokban a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) úgy foglalt állást, hogy a mezőgazdaság - ellentétben a VM-vezetőinek nyilatkozataival - nem került stabil növekedési pályára, mivel tényleges teljesítményét évről-évre a kiszámíthatatlan időjárás határozza meg. Így például az ágazat tavaly csupán azért érthetett el jobb eredményeket, mert az időjárás kedvezőbb volt a 2012-eshez képest - állította a MOSZ.

Az időjárás az elmúlt évben valóban kedvezőbb volt az egy évvel korábbinál, de korántsem volt tökéletes - hívta fel a figyelmet Czerván György. Szerinte a tavalyi jó eredményekben alapvetően közrejátszott a gazdálkodók munkája is, amelyhez a tárca biztosíthatta a megfelelő segítséget. Emellett a jobb teljesítményhez végső soron mindenkinek köze volt, aki az ágazattal foglalkozott, így az újságíróknak is - fogalmazott sajtótájékoztatóján az államtitkár.

A VM adatai szerint a mezőgazdaság teljesítménye 22 százalékkal bővült 2013-ban, így az ágazat 0,9 százalékponttal járult hozzá a teljes GDP 1,1 százalékos tavalyi növekedéséhez, amelynek "hajtómotorja" volt. Ezzel az eredménnyel a mezőgazdaság folyó árakon számolva 4,8 százalékos részarányt ért el a GDP-n belül, és tovább növelte súlyát, mivel 2012-ben 4,7 százalékot, 2011-ben 4,6 százalékot, 2010-ben 3,6 százalékot tett ki (lásd a következő grafikont).

Egész más képet kapunk azonban akkor, ha a felvásárlási árak jelentős évenkénti mozgását kiküszöböljük - hívják fel a figyelmet ágazati szakértők. Így például 2005-ös árakon számolva 2013-ra 4 százalékos, 2012-re 3,1 százalékos, 2011-re 3,9 százalékos, 2010-re pedig 3,2 százalékos mezőgazdasági GDP-részarány adódik, vagyis a teljesítmény "libikókaszerű" változása látható (lásd a következő grafikont).

Ugyanez figyelhető meg, ha a mezőgazdaság bruttó termelési indexét vesszük alapul, az 1989-es teljesítményt száz százalékként rögzítve. Ez is látványos "cikkcakkos ugrálást" fejez ki, ami egyértelműen az időjárás hatásának tudható be. Ráadásul a tavalyi mezőgazdasági teljesítmény is csak 77-78 százalékát tette ki az 1989-ben már elért eredménynek - érvelnek ágazati szakértők (lásd a következő grafikont).

Czerván György mai bejelentése szerint viszont tavaly nem csak a mezőgazdasági termelés nőtt, hanem újra kiugró eredményt ért el az agrárexport is, mivel a 8093 millió eurós bevétel 18 millió euróval (2 százalékkal) meghaladta a szintén rekordnak számító, 8075 millió eurós 2012-es teljesítményt is. Mivel az import 4,5 milliárd eurós szinten maradt, az ágazatnak az elmúlt évben sikerült megismételnie 3,6 milliárd eurós pozitív szaldóját, amellyel a teljes nemzetgazdasági külkereskedelmi egyenleg 51 százalékát adta.

Eközben egyre kedvezőbben alakul az agrárexport szerkezete is, mivel a kivitel a mezőgazdasági nyersanyagoktól egyre inkább az elsődlegesen és a másodlagosan feldolgozott termékek irányába tolódik el - állapította meg az államtitkár. Tavaly a nyersanyagok részesedése 37 százalékról 32 százalékra csökkent, miközben a másodlagosan feldolgozott termékeké 31 százalékról 36 százalékra nőtt az elsődleges feldolgozottságú cikkek stagnáló, 32 százalékos részesedése mellett. Különösen nagy, 15-49 százalékos mértékben bővült a tejtermékek, a méz, az állati zsírok és növényi olajok, a kakaóból készült termékek, a cukrászati termékek és a szeszes italok kivitele. Nem szerepelt viszont a növekvő exportteljesítmény nyújtó ágazatok között a sertés- és a baromfiszektor 2013-ban.

A VM további pozitív eredményként könyveli el, hogy a mezőgazdaság beruházásai tavaly 259 milliárd forintra nőttek, 2010-2013 között pedig az agrárberuházások értéke 50 milliárd forinttal bővült. Ezzel párhuzamosan az ágazat 2013-ban 193 ezer főt foglalkoztatott, így 21 ezerrel (12 százalékkal) múlta felül a 2010-es szintet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?