14 havi csúcsra ugrott a forint a dollárral szemben

agrarszektor.hu
Az EKB kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve és a vártnál gyengébb amerikai munkaerőpiaci adat együttesen jókora lendületet adtak tegnap az eurónak a dollárral szemben, így a jegyzések 1,14 fölé lendültek, a dollár szenvedése viszont oda vezetett, hogy a forint vele szemben 14 havi csúcsra 270-ig erősödött. Ma a világ a hamburgi G20-csúcsra és az ennek keretében létrejövő Trump-Putyin találkozóra figyel - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Központi Bank június eleji kamatdöntő ülésének tegnap közzétett jegyzőkönyve szerint a jegybankárok elkezdték mérlegelni, hogy mit üzenjenek a piacoknak a havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási program visszafogásáról, azaz láthatóan terítéken van a kérdés a múlt heti kommunikációs káosz mellett is. A pénznyomtatási program várható visszafogásával kapcsolatos várakozás eleve erőt adott az eurónak, majd tegnap délutáni vártnál gyengébb ADP foglalkoztatottsági adat a dollárt gyengítette és ezek hatására az euró/dollár árfolyam szépen vissza emelkedet 1,14 fölé, ahol ma reggel is tartózkodik. Néhány napja 1,1450 közeléből fordult le az árfolyam, így ha most afölé menne, akkor 14 havi eurócsúcsot (dollármélypontot) látnánk.

14 havi csúcsra ugrott a forint a dollárral szemben


Az a 14 havi dollármélypont egyébként már mostanra ki is alakult a forinttal szemben, hiszen a jegyzések tegnap estére a 270-es szintig buktak és ma reggel is itt járnak a bankközi piacon. Amint láthatjuk ebben a 14 hónapban a 271-272 körüli zónából sok alkalommal meg tudott fordulni az árfolyam, most viszont ha az euró ereje fokozódik a dollárral szemben, akkor könnyen lehet, hogy jóval a 270 alatti tartományt is megjárjuk.

14 havi csúcsra ugrott a forint a dollárral szemben

 


A forint az euróval szemben nem mutat érdemi mozgásokat napok óta,

a berajzolt szűkülő háromszög közepe körül, 308-309 körül ragadt, ma reggel éppen 308,4 körül jár az árfolyam.

14 havi csúcsra ugrott a forint a dollárral szemben


A forint stabilitása mellett ugyanezt látjuk a lengyel zlotynál és a cseh koronánál is, de a líra-rand páros mélyrepülésben jár, főként a dél-afrikai belpolitikai ügyek és jegybanki függetlenség csorbulásával kapcsolatos félelmek miatt.

14 havi csúcsra ugrott a forint a dollárral szemben


Címlapkép forrása: AFP Fotó Jacques Demarthon

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?