2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Agrárpénzek

15 éves mélyponton a kukorica állomány

Hiába kezd csökkenni a kukorica exportja, valamint takarmánycélú felhasználása, 15 éves mélypontjára csökkenhet az Egyesült Államok kukorica készlete, köszönhetően az etanol gyártók egyre emelkedő keresletének.
 
 

A készletek folyamatosan csökkentek az elmúlt 8 hónapban az emelkedő etanol hasznosítás következtében, amely kiegyenlíti a csökkenő export, és takarmányhasznosítás hatását - mondta Rich Nelson, az Allendale piacelemzője a Reutersnek.

Elemzői vélemények szerint a 20010/11-es gazdasági év végére 728 millió bushelre csökkenhet a kukoricakészlet, de a holnap nyilvánosságra kerülő amerikai mezőgazdasági minisztériumi (USDA) adatok biztosabb képet festenek majd a helyzetről. Amennyiben a becslések beigazolódnak, úgy az több mint 40 százalékos visszaesést jelentene a 2009/10-es év végi készletállományhoz képest, de a januári előrejelzésnél is alacsonyabb lenne, holott már akkor is 15 éves mélypontot jeleztek a készlet-felhasználási arányt tekintve.

A kukorica készlet-felhasználási aránya ennél a szintnél 5,4 százalékra csökkenne, amely alig több az 1995-96-ban mért 4,98 százalékos mélypontnál, amikor a szárazság a termés nagy részét elvitte.

A chicagói árutőzsdén a kukorica határidős ára jelenleg a 30 hónapos rekordot közelíti, az elégtelen kínálat miatt. A legutóbbi USDA jelentés szerint idén ugyanis a teljes tavalyi kukoricatermés 40 százalékát etanolgyártásra fogják felhasználni az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!