A baljós időjárás határozta meg a nyersanyagpiacokat

agrarszektor.hu
Eseménydús volt a nyár a búza piacán, hiszen július eleje óta több mint 39%-kal emelkedett az árfolyam. Oroszország a világ harmadik legnagyobb gabonatermelő országa arra kényszerült, hogy zárolja exportját a példátlanul száraz időjárás következtében. Egyiptom - a világ egyik legnagyobb gabonaimportőrének - gabonaellátása komoly veszélybe került - áll a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó 2010. szeptemberi pénz- és tőkepiaci elemzésében.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A baljós időjárás a téli búzatermést is veszélyezteti. Szeptemberben ugyanis már el kell vetniük a búzát a gazdáknak, mielőtt megérkeznek a fagyok. Ehhez viszont csapadékosabb időjárásra lenne szükség. A nyár végén egy kedvező hír is megmozgatta a piacot. Ausztráliában, a világ negyedik legnagyobb búzatermelő országában a heves esőzés következtében a vártnál több termés lett, mellyel enyhíteni képes bizonyos mértékig az eddigi kínálati sokkot. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon a búzapiaci egyensúlytalanságot képes lesz-e helyreállítani, vagy tompítani Ausztrália? A búza árfolyamának a 650 centes szint jelent most erősebb támaszt.

Ennek letörése esetén az 580 centes szintig korrigálhatna vissza. Jelen pillanatban kisebb esélyt látunk arra, hogy az árfolyam tovább meneteljen. A 750 és a 850-es szintek már ellenállások. Vételi pozíciót inkább a 750-es szint átlépése nyomán érdemes nyitni. A természeti csapások nem csak a búza piacát sújtják. A kávé ára a búzáéval ellentétben a szokatlanul csapadékos időjárás következtében szökött fel 13 éves csúcsra. Brazíliában és Kolumbiában, a világ két legnagyobb kávétermelő országában jelentősen apadtak a tartalékok, s erősödött az aggodalom, hogy sérülnek a termények. Huszonöt éve nem látott mértékben terjedtek el a növényt károsító gombák.

A kávé árfolyama a 2 dolláros lélektani szint közelében a hosszú távú emelkedő trendjének tetejét elérte, így vételi pozíciók nyitása csak e szint határozott áttörése esetén célszerű, elsősorban 2,2 dollárig. Az árfolyam megítélésünk szerint a jelenlegi 2 dollárhoz közeli szintről az 1,8 dolláros szintig nagyobb eséllyel korrigálhat vissza, mielőtt újabb csúcsra törne.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34