Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása: ez áll valójában az árrobbanás hátterében

Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása: ez áll valójában az árrobbanás hátterében

agrarszektor.hu
Pusztító hőség, szörnyű szárazság, váratlan fagy: a szeszélyes időjárás hatására egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat is hatalmas kihívások elé állítják. Ezeknek következményeitől mi sem maradunk mentesek, az élelmiszerárak ugyanis egyre csak nőnek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott, hét éve nem tapasztalt magaslaton jár: az ok a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek tudható be - írja az Infostart. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. Ezek a példák mind azt mutatják meg, hogyan hat a mindennapi életre is a klímaváltozás, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog.

Az éghajlatváltozás az étkezőasztalunkhoz ül

- fogalmazott Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója a CNN Businessnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.

Kétségtelen, hogy az időjárás változásai hatással vannak élelmiszer-ellátásunkra

- mondja Jennifer Bartashus, a Bloomberg Intelligence vezető elemzője, aki a kiskereskedelmi alapanyagok és a csomagolt élelmiszerek területével foglalkozik. Robert Yawgernek, aki már 35 éve dolgozik ezen a piacon, nem ismeretlen a mezőgazdasági árrobbanás, a korábbi fellendülésekkel szemben azonban a mostanit véleménye szerint nem tipikus tényezők, például a feltörekvő piaci kereslet vagy a gyenge amerikai dollár hajtja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A múltban nem arról volt szó, hogy egy éghajlati katasztrófa befolyásol mindenkit. Ilyet még nem láttam, mindenki egymásra licitál

- mondta Yawger, a Mizuho Securities ügyvezető igazgatója.

Az élelmiszer-drágulásnak persze az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek. Amerikában ilyen például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?