Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása: ez áll valójában az árrobbanás hátterében

Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása: ez áll valójában az árrobbanás hátterében

agrarszektor.hu
Pusztító hőség, szörnyű szárazság, váratlan fagy: a szeszélyes időjárás hatására egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat is hatalmas kihívások elé állítják. Ezeknek következményeitől mi sem maradunk mentesek, az élelmiszerárak ugyanis egyre csak nőnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott, hét éve nem tapasztalt magaslaton jár: az ok a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek tudható be - írja az Infostart. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. Ezek a példák mind azt mutatják meg, hogyan hat a mindennapi életre is a klímaváltozás, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog.

Az éghajlatváltozás az étkezőasztalunkhoz ül

- fogalmazott Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója a CNN Businessnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.

Kétségtelen, hogy az időjárás változásai hatással vannak élelmiszer-ellátásunkra

- mondja Jennifer Bartashus, a Bloomberg Intelligence vezető elemzője, aki a kiskereskedelmi alapanyagok és a csomagolt élelmiszerek területével foglalkozik. Robert Yawgernek, aki már 35 éve dolgozik ezen a piacon, nem ismeretlen a mezőgazdasági árrobbanás, a korábbi fellendülésekkel szemben azonban a mostanit véleménye szerint nem tipikus tényezők, például a feltörekvő piaci kereslet vagy a gyenge amerikai dollár hajtja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A múltban nem arról volt szó, hogy egy éghajlati katasztrófa befolyásol mindenkit. Ilyet még nem láttam, mindenki egymásra licitál

- mondta Yawger, a Mizuho Securities ügyvezető igazgatója.

Az élelmiszer-drágulásnak persze az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek. Amerikában ilyen például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13