Jöhetnek-e a génmódosított termékek: megkezdődött a vita

agrarszektor.hu
Brüsszel legalizálná a köztermesztésbe vonásra szánt génmódosított termékek (GMO-k) nemzeti tiltását, a legradikálisabb ellenzők azonban még ezzel sem elégedettek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Brüsszel júliusban egy olyan döntéshozatali rendszert javasolt, ami nagyobb mozgásteret adna a kormányoknak a köztermesztésbe bevonni szánt génmódosított növények tagállami engedélyezésében. Brüsszel lényegében a tagállamokra bízná az engedélyezést, így akár a tiltást is.

A hétfői agrárminiszteri ülésen a javaslatot kétkedve fogadták a GMO-pártiak, de az ellenzők is. Sokan úgy vélik, hogy a lépés aláásná a belső piac egységét, továbbá ellentétben állna a WTO-szabályokkal is. John Dalli, az EU egészségügyi biztosa azonban határozottan cáfolta ezeket az aggodalmakat - olvasható az EU Rapidon.

Nagy a széthúzás

A GMO-termesztést illetően meglehetősen megosztottak az országok. Számos tagállam nem korlátozza a GMO-k köztermesztésbe vonását - így  Spanyolország sem - miközben Magyarország, Ausztria, Görögország és Franciaország kategorikusan elutasítja azt. Eközben egy WTO-döntés arra kötelezi az EU-t, hogy nyissa meg piacait a génmódosított termékek előtt, erre egyelőre csak az ezt támogató országokban van mód.

Az ellenzők szerint hiába kapnák meg az országok a döntési jogkört az engedélyezés terén, tiltás esetén számos perre számíthatnának a génmódosított szervezeteket előállító cégek részéről, mivel közegészségügyi és környezetvédelmi okokkal nem indokolhatnák a tilalmat.

Hazánk álláspontját Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter képviselte az ülésen, mely szerint Magyarország is azt szeretné, ha a tagállamok környezeti és közegészségügyi szempontokra hivatkozva is megtagadhatnák a GMO-k engedélyezését - írja a Bruxinfo.

A mostani módosító javaslat továbbra sem vonatkozik a takarmányozásnál, vagy az élelmiszeriparban használt génmódosított szervezetekre (például a génmódosított szójára), ezeknél ugyanis hazánkban sincs általános tiltás. Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA késő ősszel terjeszti majd elő módszertani javaslatát, amely leírja a tiltásra vonatkozó lehetőségeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?